Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kinderboek Glop verbeeldt het huiselijke leven in Hoorn door de eeuwen heen

In 2015 werd in de binnenstad van Hoorn een ondergronds gangenstelsel ontdekt, hetgeen de inspiratie vormde voor een opmerkelijk kinderboek. Glop is een prachtig prentenboek waarin we worden meegenomen door de geschiedenis van Hoorn. Tegelijkertijd is het een archeologische en bouwhistorische puzzel. Kinderen ontdekken hoe bouwhistorische lagen worden gestapeld. Onder de grond treffen we objecten van de bewoners van de stad aan.

In 2015 zakte er plotseling een stuk straat weg in het kleine steegje Glop in de binnenstad van Hoorn. Toen archeologen afdaalden in het donkere gat, stonden zij tot hun knieën in het water van een lange ondergrondse gang. Die was honderden jaren daarvoor aangelegd voor de afvoer van afval van de mensen in de stad erboven. Toen een grote zuigwagen de gang begon leegt te halen, kwamen ook de spullen die mensen in de loop der tijd hadden weggegooid tevoorschijn, als puzzelstukjes van de levens die hier eeuwenlang geleefd werden.

Tekeningen van Josje van Leeuwen in Glop

Zo gaat ‘Glop’ over de geschiedenis van alledag. Elke dag, iedere straat en ieder huis heeft wel een verhaal. Wanneer je weet waar je moet zoeken, kun je dat verhaal stukje bij beetje ontrafelen. De ‘puzzelstukjes’ zitten niet alleen verstopt onder de grond, maar ook achter muren of in een plafond. Ga je mee op zoek?

‘Glop’ werd getekend door Josje van Leeuwen, die jarenlang werkzaam was voor Archeologie West-Friesland. Meervoudig Griffelwinnaar Daan Remmerts de Vries schreef er teksten bij.

Glop (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, EAN: 978 90 8967 338 1)

Bron: De Erfgoedstem en Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

Publicatiedatum: 19/10/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.