Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

IFIKZ opent de industriemaand met grote buitenexpo over de “Iconen van de Zaanse industrie”

De hele maand oktober is door de gehele Zaanstreek, van Hembrugterrein tot Wormerveer, een foto-expositie te zien over de Zaanse industriecultuur ten tijde van de wederopbouw (jaren 50’). De expositie volgt de Zaan van zuid naar noord en belicht onderweg een aantal Zaanse industriële Iconen, 10 om precies te zijn.

Denk aan beelden en verhalen over Honig, Verkade en Bruynzeel, Van Gelder en de voormalige Houthaven. Niet de gebouwen staan centraal, maar de bedrijfsprocessen en de mensen. De fotografie wordt tentoongesteld op grote borden van 2 bij 2 meter en is te vinden op die plekken waar de geschiedenis van de bedrijven ligt. Een kaart met alle 10 de namen en locaties is vanaf woensdag te downloaden op www.ifikz.nl.

Expositie: Iconen van de Zaanse Industrie
Als je door de Zaanstreek fietst van het Hembrugterrein naar Wormerveer en Wormer kom je ze veelvuldig tegen. Iconische fabriekspanden en fabrieksterreinen van even zo iconische bedrijven die de Zaanstreek uniek maken. We zien vaak de buitenkant, maar juist de mensen die in de fabrieken werken bepalen het ‘gezicht’ van de Zaanstreek. Deze expositie wil middels de foto’s van de Zaanse fotograaf Peter Marcuse (1933 – 2017), aangevuld met werk van Cas Oorthuys (1908 – 1975), het menselijk gezicht van de industrie laten zien. Ontmoet de werknemers, de Zaankanters, die in de jaren ‘50 werkten aan de wederopbouw van een heel bijzonder stukje Nederland.

Fotograaf Peter Marcuse
Peter Marcuse is bekend geworden als publicist en fotograaf op het gebied van industrieel erfgoed, in het bijzonder over bedrijven in de Zaanstreek. Hij is sterk beïnvloed door de grafisch vormgever en fotograaf Piet Zwart. Marcuse zei zelf over zijn werk in de Zaanstreek: “In de nadagen van de wederopbouw ging er vanuit de Zaanse industrie een grote innoverende kracht uit en dat is mijns inziens het “archeologische belang” van mijn werk: Door het in opdracht fotograferen van bedrijfsprocessen ontdekte ik en leerde ik de mens achter het werk kennen en respecteren”.

IFIKZ (Festival Zaanse Industriecultuur)
Deze tentoonstelling is onderdeel van IFIKZ. Naast deze buitenexpo organiseren zij in het weekend van 9-11 oktober ook nog een theatervoorstelling (vrijdag en zaterdag) en een filmfestival (zondag). Voor meer info en kaartverkoop ga naar www.ifikz.nl.

Deze expositie komt tot stand door bijdragen van Gemeente Zaanstad, Provincie Noord-Holland en Zaans.nl.

Bron: IFIKZ.

Publicatiedatum: 02/10/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.