Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hortus Botanicus heeft jouw hulp nodig

De lente is begonnen en het oudste park van Amsterdam is nog steeds dicht. Deze week gaat de Hortus Amsterdam de 28e week van sluiting in sinds de eerste lockdown vorig jaar. Een sluiting die bijna niet meer te dragen is door de organisatie zelf.

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuin werd in 1638 opgericht als Hortus medicus en groeide in vier eeuwen uit tot een prachtige botanische tuin met een bloeiende collectie. De organisatie wordt bestuurd door een zelfstandige Stichting die, naast een jaarlijkse bijdrage van de gemeente Amsterdam, in haar eigen inkomsten voorziet door kaartverkoop, horeca, zaalverhuur en winkel, en met de steun van haar Vriendenvereniging.

Nu de Hortus voor de derde keer de poort voor langere tijd heeft moeten sluiten, kan de tuin iedere hulp gebruiken van het publiek, bedrijven en fondsen, Vrienden en partners. De donaties zijn dan ook welkome inkomsten die geheel ten goede komen aan de dagelijkse verzorging van de tuin en collectie.

De ingang van de Hortus. Foto: Barbara van Amelsfort.

Open de Hortus

Onlangs startte de Hortus de campagne ‘Open de Hortus’, waarmee ze aandacht vroeg voor de heropening van de buitentuin. Bij de laatste persconferentie werd echter duidelijk dat dat voorlopig nog niet zal gebeuren. Omdat de Hortus geen openbaar park is, moet de poort gesloten blijven volgens de geldende maatregelen. Maar de Hortus is als rustige buitenlocatie niet te vergelijken met reguliere instellingen en vraagt dan ook om maatwerk. Bij andere horti in de rest van Nederland is dit al succesvol toegepast.

De oproep “Open de Hortus’ ontstond niet alleen vanuit de wens om eindelijk weer eens publiek te kunnen verwelkomen, maar ook uit financiële nood. De Hortus is een onafhankelijk stichting die voor het grootste gedeelte van haar inkomsten zorgt door cultureel ondernemerschap. Bezoekers zijn daarbij essentieel. Maar die zijn er niet. De organisatie ontvangt geen structurele rijkssubsidies, sponsoring en valt niet onder de BISregeling. Normaal gesproken geen probleem, maar hierdoor kan de Hortus nu ook geen aanspraak maken op de extra ingezette financiële steun voor de cultuursector.

De Palmenkas in het voorjaar. Foto: Barbara van Amelsfort.

Donkere wolken

“We moeten nu iets van ons laten horen, want de wolken boven de Hortus worden steeds donkerder”, vertelt Hortus directeur Carlien Blok. Het afgelopen jaar en ook dit jaar heeft de organisatie al volop bezuinigd en medewerkers moeten laten gaan. De lockdown met de opnieuw verlengde sluiting maakt de situatie steeds nijpender.

Daarom richt de Hortus zich nu tot het publiek; buurtgenoten, vrienden, iedereen die van de Amsterdamse Hortus houdt. Steun ons, op jouw manier, zodat Amsterdams oudste groene oase kan blijven voortbestaan. Doneer direct via de website, of bekijk de diverse mogelijkheden voor steun door particulieren en bedrijven.

De Hortus Botanicus in Amsterdam. Foto: Barbara van Amelsfort.

Bron: Hortus Botanicus Amsterdam

Publicatiedatum: 05/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.