Door stijgende bouwkosten had het Joods Cultureel Kwartier, verantwoordelijk voor de totstandkoming van het Nationaal Holocaustmuseum, om de extra bijdrage gevraagd.
Het museum wordt in de hoofdstad ondergebracht in een historisch gebouw, de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi’s de naastgelegen Crèche als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen. Directrice Henriëtte Pimentel hielp honderden van hen ontsnappen, ook via de Kweekschool.
Jodenvervolging centraal
In de vaste tentoonstelling van het Nationaal Holocaustmuseum staan Joden in Nederland centraal: voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Historische feiten, persoonlijke geschiedenissen en objecten uit binnen- en buitenland tonen de gevolgen voor de levens van individuele vervolgden. Het museum presenteert de geschiedenis onverbloemd en geeft de slachtoffers een herkenbaar gezicht.
Het medaillon van een Joods meisje op de vlucht. De mantel waarin een als Sinterklaas verklede verzetsman illegale documenten rondbracht. Een broche die vlak bij de gaskamers van Sobibor werd opgegraven. Samen geven de objecten in het museum de geschiedenis van de Holocaust door aan nieuwe generaties. Ook wanneer de ooggetuigen er straks niet meer zijn.
Nederland heeft als een van de weinige Europese landen nog geen holocaustmuseum. Kijk hier voor meer informatie over het Nationaal Holocaustmuseum.
Bron: Monumentaal
Publicatiedatum: 12/12/2023
Vul deze informatie aan of geef een reactie.