Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens

Al eeuwenlang zijn de Noord-Hollandse molens iconen van trots op onze cultuurhistorie. In het kader van het Themajaar Ode aan het Landschap zullen 21 molens in Noord-Holland en 1 in Utrecht zich verenigen. Ze vormen een geheim genootschap. Met hun fluistering zullen ze ons vanaf 8 mei verhalen uit het verleden vertellen, om ons te inspireren het Noord-Hollands landschap van de toekomst vorm te geven. Luister naar de molens. Zij wijzen ons de weg.

Iedereen kent ze. De molens in het Noord-Hollands landschap. Naast de klompen en de tulpen zijn het iconen van Holland. Vereeuwigd in schilderijen, gedichten en verhalen. De molens zijn onlosmakelijk verbonden met het uiterlijk van ons landschap en onze welvaart. De molens gaven de Nederlanders immers door de eeuwen heen energie om voedsel te bewerken, land te creëren, schepen te bouwen… Ze stonden aan de basis van de industrialisatie en de democratie. Allemaal door een combinatie van wind en techniek. Net als de windenergie molens vandaag de dag doen.

Zo zijn de molens de stille getuigen van ons verleden, heden en toekomst. Stille getuigen? Helemaal stil zijn de molens natuurlijk niet. De stand van de wieken spreekt in bijzondere omstandigheden een eigen taal. En iedereen kent ook het majestueuze geluid van de molens als de wieken gaan draaien. Maar in 2021 gaat er iets bijzonders gebeuren. De molens gaan ons verhalen vertellen en gaan met ons in gesprek. Luister maar.

Wij molens in Noord-Holland maakten het land.

Streden tegen het water. Veroorzaakten een industriële revolutie en lieten de economie bloeien. We voedden de bevolking. Tot er een nieuwe industriële revolutie kwam. Zo’n 100 jaar geleden raakten wij, de molens, werkloos door stoom en stroom. Velen van ons verdwenen. De overlevers werden vaak toeristische trekpleisters. Soms dachten wij zelfs dat wij niet meer waren dan een prachtig relikwie uit een rijk verleden. Maar… Er zijn nieuwe uitdagingen in het landschap. Het water stijgt. De verandering van het klimaat bedreigt de voedselvoorziening. De mens moet nadenken over het landschap. Over hoe Noord-Holland er over 100 jaar uit moet zien. En misschien is windkracht, onze specialiteit, wel dé oplossing?

Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871. Een skyline van molens. Via Ode aan het Landschap.

Daarom dagen wij je uit om ons te bezoeken.

En om vanuit ons, de molens, het landschap opnieuw te ontdekken. We vertellen je spannende verhalen over het verleden. Over hoe mensen zich organiseerden. Hoe ze succes hadden. En verliezen leden. Over hoe het landschap veranderde. Je ontmoet mensen die vandaag de dag aan het landschap werken en nadenken over de toekomst. Kortom: we vertellen je over heden, verleden en toekomst. Omdat het verleden nu eenmaal een spiegel is van de toekomst. En die spiegel willen wij zijn.

De Museummolen in Schermerhorn. Foto: Jan Siebring, via Ode aan het Landschap.

Hoe doen we dat?

We vormen een route. Op je mobiele telefoon. Van het noorden van de provincie tot en met het Gooi. Van de zoute naar de zoete kust. Op die route kun je een podcast beluisteren met verhalen uit het heden en verleden en krijg je vergezichten over de toekomst van de provincie. Je hoeft niet alleen te reizen. In de podcast reist Roos Schlikker (presentator, columnist en schrijver) met je mee. Je kunt ook zelf aan de slag.  Als je de molens bezoekt kun een game spelen over de molen in het landschap. Hoe meer molens je bezoekt hoe hoger je score is.

Wij beloven je dat als je ons bezoekt, je nooit meer op dezelfde manier naar het Noord-Hollands landschap zal kijken. Wij zijn 21 molens in Noord-Holland en 1 nét in Utrecht. Wij zijn het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens. Doe je mee?

Bron: Ode aan het Landschap Noord-Holland

Publicatiedatum: 08/05/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.