Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hermitage Amsterdam sluit de deuren

In reactie op de Russische inval in Oekraïne, heeft de Amsterdamse Hermitage zijn relatie met het gelijknamige Russische staatsmuseum in Sint-Petersburg verbroken.

Het Amsterdamse museum, dat al dertig jaar tentoonstellingen maakt met voorwerpen uit een van ’s werelds beroemdste kunstverzamelingen, zegt zich lang afzijdig te hebben gehouden van de politieke ontwikkelingen ‘in het Rusland van Poetin’. De recente aanval van Rusland op Oekraïne maakt die afzijdigheid niet langer houdbaar. Bestuur en raad van toezicht van het Amsterdamse museum hebben dan ook besloten de banden met het State Hermitage Museum in Sint-Petersburg te verbreken.

De ingang van de Hermitage. Foto: Janiek Dam, via Hermitage Amsterdam.

Makkelijk is dat besluit niet geweest, zo laat het museum in een verklaring weten. ‘Dertig jaar is op een harmonieuze manier met de Russische collega’s samengewerkt, wat heeft geleid tot prachtige, goedbezochte tentoonstellingen in Amsterdam.’

Met de oorlog is echter een grens overschreden, vindt het museum. ‘Oorlog maakt alles kapot.’ Het museum heeft dan ook geen andere keuze om de deuren te sluiten en hoopt niet alleen op vrede, maar ook op ‘veranderingen in Rusland in de toekomst, waardoor we de banden met Hermitage Sint-Petersburg kunnen herstellen.’

De Hermitage bij avond. Foto: Luuk Kramer, via Hermitage Amsterdam.

De tentoonstelling ‘Russische avant-garde/Revolutie in de kunst’ was donderdag 3 maart voor het laatst te zien; de kunstwerken gaan terug naar Rusland.

Zaterdag 5 maart zou er in de Amsterdamse Hermitage een tijdelijke vleugel van het Amsterdam Museum worden geopend, omdat dit museum verbouwd gaat worden. Dat gaat nu niet door. Het is niet duidelijk of het Amsterdam Museum nog op die beslissing terug gaat komen, nu Hermitage Amsterdam alle banden met Rusland heeft verbroken.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 07/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.