Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Herbeleef 40 jaar Patronaat

Het Noord-Hollands Archief kondigt met trots de opening aan van de jubileumtentoonstelling '84-24. 40 jaar Patronaat' ter ere van het 40-jarig bestaan van poppodium Patronaat. De tentoonstelling vindt plaats in de Janskerk in Haarlem en is vanaf 5 juli gratis te bezoeken.

Sinds 1984 is Patronaat dé plek in Haarlem waar bands, muziek en dance hun publiek weten te vinden. Dit betekent dat er maar liefst 40 jaar aan bijzondere ervaringen en verhalen zijn van iedereen die hier ooit is geweest.

In de tentoonstelling ’84-24. 40 jaar Patronaat’ maak je een trip down memory lane door beeld, geluid en archiefmateriaal van bezoekers, artiesten en (oud-)medewerkers. Ook is er muziek te beluisteren die ooit live in Patronaat te horen was. Bezoekers kunnen herinneringen ophalen en opnieuw de liefde en energie ervaren van de mensen die hun ziel en zaligheid hebben gegeven aan muziek. Je voelt hoe betrokkenen Patronaat ervoeren als een warm bad; een familie.

New Model Army, Foto – Archie Backx, 2001

Door de jaren heen

In de tentoonstelling beleef je de ontwikkeling van Patronaat in tijdperken. Je ziet foto’s van het oude Patronaat, dat startte in de gymzaal van de voormalige katholieke jongensschool aan de Haarlemse Zijlsingel. Wegens succes groeide het poppodium uit zijn voegen en was nieuwbouw nodig. Tijdens de verbouwing kon Patronaat terecht in de Fietsznfabriek aan de Oostvest. De foto’s in de tentoonstelling brengen goed in beeld hoe Patronaat door de jaren heen is getransformeerd van een klein podium met 55 concerten met 12.000 bezoekers in 1984 tot één van Nederlands grootste poppodia met meer dan 500 evenementen en 165.000 bezoekers in 2023.

Acid Party, Fotopersbureau de Boer, 1989

Naast de terugblikken op de optredens, artiesten en programmering, laat het Noord-Hollands Archief ook zien dat Patronaat een kweekschool voor talent is. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Rob Acda Awards, die sinds 1996 jaarlijks worden gehouden. Het poppodium is vanaf het begin een plek waar honderden vrijwilligers zich vol overgave inzetten voor de muziek.

De band Mistake tijdens de Rob Acda Award 2001. Foto: David Galjaard.

Het archief van Patronaat in beheer van het Noord-Hollands Archief

Dit jubileumjaar van Patronaat brengt nog een bijzonder moment met zich mee. Het archief wordt in beheer genomen door het Noord-Hollands Archief. Voor de samenstelling van de tentoonstelling putte het Noord-Hollands Archief hier veelvuldig uit. Niet alleen foto’s, maar ook posters, video’s, persoonlijke bezittingen en oude kaartjes zijn te zien naast mooie objecten.

Jolanda Beyer, directeur Patronaat, benadrukt het belang om het archief bij het Noord-Hollands Archief in beheer te nemen: “Haarlem is van oudsher een echte muziekstad met Patronaat als grote aanjager van de popcultuur, alles wat daaruit voortgekomen is verdient ook meer dan onze eigen stoffige zolder en de persoonlijke archieven van de omvangrijke Patro Familie. Echt fantastisch dat de rijke geschiedenis van Patronaat een mooie plek heeft gekregen bij het Noord-Hollands Archief. Daar wordt het niet alleen bewaard, maar ook nog eens gedeeld met publiek, een win-win zou ik zeggen!”

Typhoon, 2022. Foto: Jaap Kroon.

Patronaat is van onschatbare waarde gebleken voor de ontwikkeling van popmuziek in de regio Kennemerland en in het land. Willeke de Groot, directeur van het Noord-Hollands Archief, licht toe: “Muzikaal en organisatorisch talent kregen en krijgen hier de kans om op te treden en uit te proberen. Met het bewaren van het archief van Patronaat zijn de herinnering aan talloze optredens en belangrijke elementen van regionale en nationale popgeschiedenis veiliggesteld”.

Stem in de Stad, 2023. Foto: Jaap Kroon.

Praktische informatie

De tentoonstelling ’84-24. 40 jaar Patronaat’ is van 5 juli 2024 t/m 8 november 2024 te zien in de Janskerk (Jansstraat 40) in Haarlem. De Janskerk is van maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en iedere derde zaterdag van de maand (20 juli, 17 augustus, 21 september en 19 oktober) van 9.00 tot 16.00 uur.

De tentoonstelling wordt in samenwerking met Patronaat georganiseerd, gemaakt door Synergique en is mede mogelijk gemaakt door Fonds van Zanten, J.C. Ruigrok Stichting, VSBfonds en het cultuurfonds.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 05/07/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.