Haarlemmermeer wil polderlinten behouden

Ze vindt ze prachtig: de uitgestrekte bomenrijen langs de Haarlemmermeerse polderwegen. Wethouder Mariëtte Sedee: “Voor de lockdown reed ik dagelijks vanuit Nieuw-Vennep over de Hoofdweg naar Hoofddorp. Elk seizoen is dat anders. Je ziet de kale takken in de winter, het tere groen in het vroege voorjaar, de bomen vol in blad in de zomer en de gele en bruine bladeren in het najaar.” Dit jaar start een project voor het behoud van de typisch Haarlemmermeerse polderlinten.

Book 3 min

“Polderlinten zijn de oude polderwegen van noord naar zuid en van oost naar west in de Haarlemmermeerpolder. Bijvoorbeeld de Hoofdwegen, de IJweg en de Rijnlanderweg”, vertelt Mariëtte Sedee, wethouder Ruimtelijke Ordening en Grootschalig groen en recreatie. “In het noorden, de vroegere gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, zijn het de dijken zoals de Spaarndammerdijk en de Lagedijk.”

Geschiedenis

De polderlinten zijn waardevol omdat ze zo kenmerkend zijn voor ons landschap, zegt de wethouder. “Ze bepalen het karakter van dit gebied en vertellen ons over de geschiedenis. De oude polderwegen zijn aangelegd direct na de drooglegging van het Haarlemmermeer, de dijken in het noorden zijn de stille getuigen van de strijd tegen het water.” Ze kan heel erg genieten van de lange linten met hun bomenrijen, bijvoorbeeld langs de Hoofdvaart. “Maar de Spaarndammerdijk is ook fantastisch. Daar kan je prachtig wandelen, met uitzicht over het weidse, Hollandse landschap.”

Gevoel van ruimte

“Niet alleen ik vind de polderlinten waardevol, dat vinden onze inwoners ook”, zegt wethouder Sedee. “We hebben een onderzoek gedaan naar de polderlinten, waarbij we gesprekken hebben gevoerd met mensen die daarlangs wonen en met andere betrokkenen. Zij vertellen dat ze erg gehecht zijn aan die wegen en dijken, omdat die echt bij de polder horen en een gevoel van ruimte geven.”

Wethouder Mariëtte Sedee geniet in elk jaargetijde van de bomenrijen langs de Hoofdvaart. Foto: Jur Engelchor.

Groene lijnen door het landschap

Als we het hebben over polderlinten gaat het niet puur over de wegen of de bomenrijen, legt de wethouder uit. “Het gaat ook om de groene bermen, de sloten en vaarten, boerderijen en boerenerven met hun erfbeplanting langs die wegen. Het is het geheel dat die kenmerkende aanblik biedt en die groene lijnen door het landschap creëert.”

Planten en dieren

Dat brengt haar op een ander belangrijk argument voor het behoud van de polderlinten. “Het groen van de bermen, oevers en boerenerven biedt ook plek aan planten en dieren. Er zijn op het boerenland steeds meer bloem- en kruidenrijke akkerranden, omdat dat goed is voor de biodiversiteit: het behoud van verschillende soorten dieren en planten. Die beestjes moeten zich van de ene plek naar de andere kunnen verplaatsen en dat doen ze onder meer via die ‘groene linten’. Vooral voor vleermuizen zijn de doorgaande bomenrijen erg belangrijk.”

Het kwetsbare beschermen

Voor het behoud van de polderlinten is een project nodig, omdat de ontwikkelingen in Haarlemmermeer niet stilstaan, zegt Mariëtte Sedee. “Er komen veel nieuwe huizen en wegen bij. En we willen ook voldoende werk en dus bedrijven. Bij die nieuwe ontwikkelingen moet je goed kijken wat waardevol is en wat we willen bewaren. Het kwetsbare moet je beschermen. Dat is ook nadrukkelijk een wens van de gemeenteraad, dat wij zorgvuldig omgaan met de schaarse ruimte die we hebben.”

Uitdaging

Ze erkent dat behoud van de polderlinten op sommige plekken ‘een uitdaging’ kan zijn. “Op veel wegen is het, buiten deze coronatijd, nu al druk. De polderwegen zijn smal en niet berekend op de grote hoeveelheden verkeer. En ook niet op de enorme landbouwvoertuigen van tegenwoordig. Maar ook als het nodig is de wegen op sommige plekken te verbreden, dan nog is het mogelijk om de polderlinten herkenbaar te houden, door bijvoorbeeld de bermen met bomen en de erven met beplanting te handhaven.”

De dijken in de noordelijke polders van de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn de oudste polderlinten in Haarlemmermeer. Foto: Danny de Casembroot.

Meepraten

De gemeente wil dit jaar een plan maken voor het behoud van het karakter en de uitstraling van de polderlinten, ook bij nieuwe ontwikkelingen. Inwoners, ondernemers en andere betrokkenen worden als het zover is uitgenodigd om daarover mee te denken en mee te praten. Wie nu al wil laten weten dat hij of zij later dit jaar (online) wil meepraten over de polderlinten, kan een e-mail sturen aan polderlinten@haarlemmermeer.nl.

Bekijk hier alvast een teaser van de publicatie die over de polderlinten verschijnt.

Bron: Gemeente Haarlemmermeer

Publicatiedatum: 18/03/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN