Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Groot samenwerkingsproject Duitsland-Nederland rond Friese koning Redbad

Het Europese subsidieprogramma Interreg VI maakt 2 miljoen euro vrij voor de realisatie van het tentoonstellingsproject REDBAD. De middeleeuwse Friese koning Redbad (ca. 670-719) staat in 2026 centraal in grootschalige tentoonstellingen in Leeuwarden en Emden (Duitsland), in educatieprogramma’s in beide landen, in een wetenschappelijke publicatie, in een publieksboek en in een ‘role playing game’.

Internationale samenwerking

Project REDBAD wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland en wordt mede gefinancierd door de Europese Unie, het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung en de Nederlandse provincies Friesland en Groningen.

Het Fries Museum is initiatiefnemer en penvoerder van het project, maar samen met acht andere partners in Nederland en Duitsland werken zij aan een uiteenlopende programmering. Daarbij horen scholen en musea, maar ook Rijksuniversiteit Groningen, stichting Mythemakers en de Fryske Akademy.

Grote Fibula van Wijnaldum, 575-600, almandijn, zilver en goud, Fries Museum, Leeuwarden. Beeld: Collectie Provincie Fryslân.

Het Frisia van toen

De Friezen noemen hem Redbad, in Duitsland noemt men hem Radbod en Hollandse geschiedschrijvers spreken over Radboud. Duidelijk mag zijn dat in dit project deze machtige, Friese koning centraal staat.  Over hoe groot zijn koninkrijk precies was, bestaat tot op de dag van vandaag discussie. Zijn invloed was in ieder geval merkbaar in een omvangrijk gebied wat toen bekend stond onder de naam Frisia: dit behelsde grofweg de Nederlandse en Noord-Duitse kust en het Utrechtse rivierengebied. Redbad maakte daarnaast deel uit van een breder Europees netwerk. Enerzijds was er contact met de kustgebieden rondom de Noordzee, anderzijds met de Frankische buren.

Met dit project willen de negen partners de tijd en wereld van de middeleeuwse koning zo goed mogelijk reconstrueren. Met archeologische, historische en landschapshistorische bronnen wordt het tijdperk van Redbad voor het eerst compleet in kaart gebracht.

De tentoonstelling in het Fries Museum zal te zien zijn vanaf september 2026, waarna de tentoonstelling doorreist naar het Ostfriesische Landesmuseum in Emden, daar te zien vanaf voorjaar 2027.

Portret van koning Redbad, Chris Manshande, 1890-1920, Fries Museum, Leeuwarden. Beeld: Collectie Provincie Fryslân.

Role playing game

Een bijzondere bijdrage aan het Redbad-project komt van Mythemakers, een stichting die rollenspellen inzet om kwetsbare jongeren weerbaarder te maken. Voor project REDBAD ontwikkelt Mythemakers een historisch rollenspel waarin spelers in de huid kruipen van personages uit de tijd van koning Redbad. Het spel wordt ontwikkeld in samenwerking met archeologen, historici, scholen en jeugdhulporganisaties.

Net als bij Dungeons & Dragons krijgen deelnemers een rol toebedeeld en worden ze geconfronteerd met morele keuzes, conflicten en samenwerkingsopdrachten die gebaseerd zijn op de historische werkelijkheid. Het spel is niet alleen een avontuurlijke ervaring, maar sluit ook aan bij burgerschapsonderwijs. Jongeren worden uitgedaagd om na te denken over thema’s als identiteit, burgerschap, groepsdynamiek en hun positie in de maatschappij – toen en nu. Doorlopend onderzoek door Mythemakers toont aan dat deze vorm van storytelling positieve effecten heeft op kwetsbare jongeren en ze helpt om zelfvertrouwen op te bouwen.

Het spel wordt gespeeld op locatie bij jeugdhulpinstellingen in Nederland en Duitsland, en beschikbaar gesteld voor scholen om te spelen in de klas. Ook zullen diverse spelavonden worden georganiseerd ten tijde van de tentoonstelling in Leeuwarden waar geïnteresseerde bezoekers aan kunnen deelnemen. Dit is het eerste rollenspel dat op deze manier is ontwikkeld en volledig historisch correct is.

Bron: De Erfgoedstem

Publicatiedatum: 06/04/2025

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.