Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Gezichten van Noord-Holland

Met het project Gezichten van Noord-Holland breiden het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum hun portretcollectie uit. Ze trekken de provincie Noord-Holland in om nieuwe en diverse (groeps)portretten te verzamelen.

Als je naar de historische portretten kijkt in musea, zie je eigenlijk vooral de elite uit de 16e en 17e eeuw. Alleen mensen met geld of invloed konden namelijk zoiets duurs als een schilderij van zichzelf betalen. Daarom zie je op deze schilderijen vaak bierbrouwers, dominees, diplomaten, burgemeesters… maar die mensen vormen maar een deel van de geschiedenis.

Om de portretten van de 21e eeuw wél een goede representatie van onze tijd te laten zijn, hebben we nieuwe gezichten nodig. Zodat iedereen, dus ook jij, zich herkent in de verhalen en gezichten die te zien zijn in het museum.

Daarom gaan we met Gezichten van Noord-Holland de provincie in om verrassende, nieuwe portretten te maken van jou en je gemeenschap, en maken dit onderdeel van onze collecties. Zo wordt een museumbezoek voor iedereen herkenbaar. Want om gehoord te worden, moet je ook te zien zijn.

Nieuwe gezichten en verhalen

Samen met diverse gemeenschappen uit Noord-Holland, creëren het Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum de komende jaren nieuwe gezichten en verhalen die aan hun collecties worden toegevoegd. Dit doen ze door met culturele en maatschappelijke organisaties actief op zoek te gaan naar gemeenschappen die niet altijd gerepresenteerd zijn in de musea. Deelnemers uit deze gemeenschappen reflecteren samen met kunstenaars op groepsportretten uit de collecties, en maken vervolgens nieuwe portretten. Op deze manier willen de musea samen met organisaties, kunstenaars en inwoners nieuwe gezichten aan de geschiedenis van de regio toevoegen.

De portretten die ze verzamelen krijgen online hun eigen plek. In 2024 en 2025 komt er ook een unieke eindtentoonstelling die je kunt bekijken in Haarlem en Amsterdam: Amsterdam Museum: 27 juli t/m 11 november 2024 en het Frans Hals Museum: 3 april t/m 17 augustus 2025.

Kijk voor meer informatie over het project op de website Gezichten van Noord-Holland.

Bron: Gezichten van Noord-Holland

Publicatiedatum: 22/11/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.