Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Gevelsteen Binnen Brouwersstraat gerestaureerd

Begin juni legt restaurateur Wil Abels de laatste hand aan de gevelsteen met de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging op de Binnen Brouwersstraat 22 te Amsterdam. Het is de laatste dag van drie lange dagen op een hoge trap in de smalle en drukke straat en de gevelsteen schittert de kijker tegemoet.

Met veel precisie stipt Wil de titel D.V. GARST BROODE IOANNES 6 VR 8 EN 9 1741 aan. Met al meer dan 200 gevelstenen gedaan, is ook deze bij hem in goede handen.

Wil: “Deze gevelsteen is bijzonder, met veel figuren. De kleur zal de afbeelding een stuk duidelijker maken”. Bij de laatste restauratie in 1994 is de steen van een dunne laag Bentheimkleurige (zandkleurige) verf voorzien maar nu is deze rijk gekleurd met onder andere het zilverkleurige palladium en bladgoud. De op lijnolie gebaseerde verf prijkt in een kistje achter in de vlakbij geparkeerde auto.

De restauratie van de gevelsteen. Foto: Anna Groentjes.

1741 woonde bakker Wessel Brummer op de Binnen Brouwersstraat en maakte hij reclame voor zijn bakkerij met deze gevelsteen. De voorstelling is omlijst door voluten met acanthusbladversiering. D.V. in het onderschrift staat voor Deo Volente (‘zo God het wil’) of ‘De Vijf’. Hoewel Jezus in het verhaal slechts vijf broden en twee vissen deelt, is er toch genoeg te eten voor een menigte van vijfduizend volgelingen. Er blijven zelfs twaalf manden brood over.

Een vergelijkbare gevelsteen is te vinden aan de gevel van de iets verderop gelegen Binnen Dommersstraat.

Wil Abels schildert de letters van de gevelsteen. Foto: Anna Groentjes.

Tekst: Anna Groentjes (www.annagroentjes.nl)

Publicatiedatum: 16/06/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.