Gemalenpluim 2023 voor Poldergemaal Petronella

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is winnaar van de Gemalenpluim 2023. Dit omdat gemaal Petronella in Amstelhoek na restauratie klaar is voor de toekomst en historische onderdelen behoudt. Dijkgraaf Joyce Sylvester nam de award, uitgereikt door de Nederlandse Gemalenstichting, op vrijdag 3 november in ontvangst. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan waterschappen of stichtingen die op een zorgvuldige manier monumentale gemalen bewaren, vernieuwen of opknappen.

Book 1 min

Restauratie van twee jaar

Petronella, officieel Poldergemaal Eerste Bedijking, kwam in april 2023 weer gereed na een restauratie van circa twee jaar. Het gemaal pompt sinds 1885 het teveel aan regenwater uit de polder Eerste Bedijking der Mijdrechtse Droogmakerij. Het water vloeit vanuit deze polder naar de Amstel.

Door de jaren heen is het gemaal diverse keren opgeknapt. Eerst werd de originele stoommachine vervangen door een dieselmotor, later door een elektrische motor. Een nieuwe leiding zorgt ervoor dat nieuwe pompen en de oude pomp uit 1913 water naar de nieuwe waterbak kunnen pompen. Desondanks moest het gemaal in 2020 andermaal opgeknapt worden. Het had meer kracht nodig om ook in de toekomst het land droog te kunnen houden.

Klaar voor de toekomst

De jury van de Nederlandse Gemalenstichting prijst de manier waarop het gemaal aan de moderne tijd is aangepast. “Het gemaal is klaar voor de toekomst en tegelijk zijn belangrijke onderdelen uit 1794, 1885 en 1913 herkenbaar”. Waternet en Bosman Watermanagement hadden het project voorgesteld voor de Gemalenpluim. De klus zelf is geklaard door de aannemingsbedrijven Schouls en Mulckhuyse.

‘Trots’

Dijkgraaf Sylvester: “We zijn enorm trots dat wij als waterschap de Gemalenpluim 2023 hebben ontvangen. Het is belangrijk om dit watererfgoed te koesteren. Het laat zien dat waterbeheer van alle tijden is. Maar we staan ook voor grote uitdagingen, waarbij we ons watersysteem moeten moderniseren om ervoor te zorgen dat we ook komende jaren droge voeten houden. Petronella is een perfect voorbeeld van hoe je zo’n bijzonder monument met behoud van cultuurhistorische waarden toekomstbestendig kunt maken”.

Bron en afbeelding: Monumentaal

Publicatiedatum: 08/11/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN