Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Expositie De Stern landt op Pampus

Vogelbescherming Nederland laat de komende 2,5 jaar de expositie De Stern rondreizen door Nederland. Door de ogen van vijf soorten sterns krijgen bezoekers een unieke kijk in de bijzondere IJsselmeernatuur boven én onder water. De eerste locatie waar de expositie te bezoeken is, is Forteiland Pampus, gelegen midden in het IJmeer en favoriete plek van veel watervogels. Van vrijdag 6 augustus tot en met zondag 28 november is expositie ‘De Stern’ te zien op Pampus.

Het IJsselmeer vormt samen met het Markermeer en de Randmeren het IJsselmeergebied. Het grootste zoetwatermeer van Noordwest Europa dat ook nog eens op de Oost-Atlantische vogeltrekroute ligt. Een belangrijke plek voor honderdduizenden vogels, waaronder vele sternsoorten, om te rusten, voedsel te zoeken en te broeden. Fred Wouters, directeur Vogelbescherming Nederland licht toe waarom Vogelbescherming het initiatief heeft genomen voor de reizende tentoonstelling De Stern: ,,Het IJsselmeergebied is een bijzonder natuurgebied en cruciaal vogelgebied dat aandacht verdient. Bekend maakt bemind en dat helpt om de bijzondere IJsselmeernatuur te beschermen. We hopen dat zo veel mogelijk mensen zich laten inspireren door de expositie en ervaren dat dit blauwe hart van Nederland een uniek natuurgebied is.”

Dwergstern. Foto: Shutterstock.

Speciale aandacht voor vogels is Pampus niet vreemd. Al meer dan 20 jaar komen een paar keer per maand vogelaars naar het eiland om de vogels te tellen en te ringen en het bezoekende publiek voor te lichten over watervogels vogeltrek en het ringonderzoek. ,,Deze tentoonstelling past Pampus als een handschoen. We liggen midden in het IJmeer, onderdeel van het Markermeer en daarmee van het IJsselmeergebied. Pampus heeft en geeft veel aandacht aan de natuur en zit midden in een transitie naar een volledig zelfvoorzienend erfgoed. Zo dragen we bij aan het behoud van onze natuur.”, vertelt Tom van Nouhuys, directeur van Pampus.

Tentoonstelling en programma

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de natuur boven en onder water van het IJsselmeer. Er zijn mini-podcasts van vogelaar Arjan Dwarshuis te beluisteren en bijzondere driedimensionale tekeningen te zien van de vijf soorten sterns die de hoofdrol spelen: visdief, dwergstern, zwarte stern, reuzenstern en lachstern. Een interactief IJsselmeerspel is leuk voor jong en oud evenals een droge duik onder water. Naast de expositie kunnen bezoekers aan Pampus zelf aan de slag met een vogelkaart en leenverrekijkers, waarmee zij de vogels op en rond Pampus kunnen leren herkennen.

De tentoonstelling is te zien van vrijdag 6 augustus tot en met zondag 28 november 2021. Leden van Vogelbescherming Nederland krijgen korting op de combikaart voor overtocht en toegang via pampus.nl.

Na 28 november reist de expositie naar een volgende locatie in het IJsselmeergebied.

Reuzenstern. Foto: Shutterstock.

Omslagfoto: Lachstern, Foto: Jelle de Jong.

Bron: Forteiland Pampus

Publicatiedatum: 03/08/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.