Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Eufraat, erfgoed, eeuwigheid

Museum Van Loon bestaat op 22 september 2023 precies vijftig jaar! En dat wordt gevierd met een nieuwe tentoonstelling: Eufraat, erfgoed, eeuwigheid. Daarin staat de relatie tussen museumoprichter Maurits van Loon en Syrisch erfgoed centraal.

Al vijftig jaar bewaart en beschermt Museum Van Loon waardevol cultureel erfgoed voor de eeuwigheid. Sinds 1973 zijn de deuren van het historisch huis aan de gracht open voor publiek en kunnen bezoekers aan de hand van een bijzondere familiecollectie het verhaal ontdekken van een zeventiende-eeuws grachtenhuis en van de mensen die daar woonden en werkten. Bovendien presenteert het museum vernieuwende tentoonstellingen door de blik naar buiten te richten en de verbinding te zoeken tussen het huis, haar bewoners en de rest van de wereld.

In Eufraat, erfgoed, eeuwigheid staat de relatie tussen museumoprichter Maurits van Loon en Syrisch erfgoed centraal. Maurits van Loon vormde vanuit zijn passie voor erfgoed het familiehuis aan de Keizersgracht om tot een museum, dat in 1973 als Museum Van Loon de deuren opende. Als professor in de archeologie reisde hij in die tijd daarnaast veelvuldig naar Syrië. Zijn reizen brachten hem naar de oevers van de Eufraat, waar hij onderzoek deed naar de sporen van een 5.000 jaar oude cultuur. De tentoonstelling Eufraat, erfgoed, eeuwigheid onderzoekt de waarde en betekenis van dat erfgoed, toen en nu, hier en in Syrië en voor de Syriërs die zich over de wereld hebben verspreid.

Gijs Schunselaar, directeur Museum Van Loon: ‘Ik ben trots op waar we als museum na 50 jaar staan: dat we door onze unieke erfgoedplek te koesteren en te delen met de samenleving, de verbinding aan kunnen gaan. Eufraat, erfgoed, eeuwigheid is een nieuw voorbeeld van verwevenheid van verschillende leefwerelden, tijden en perspectieven. Van mens zijn.’

Door de samenwerking met Syrian Eyes of the World komen in de tentoonstelling de verhalen aan bod van Syriërs die hun thuisland verlieten en zich elders vestigden. Wat betekent het Syrische erfgoed voor hen?

Youssef Shoufan, mede-oprichter Syrian Eyes of the World: ‘We verbonden foto’s, objecten en ideeën met elkaar, die op het eerste gezicht ver uit elkaar lijken te liggen, maar die toch met elkaar te maken hebben. In de tentoonstelling zien we objecten en mensen die ooit in Syrië waren, maar die nu hier te zien zijn. Ze vertellen verhalen over erfgoed. Erfgoed dat ons kan inspireren, dat ons dingen kan laten begrijpen en dat ons gegrond kan houden in een chaotische wereld.’

Praktische informatie

Tentoonstellingsdatum: 22 september t/m 14 januari 2024
Openingstijden: ma-zo 10u – 17u
Locatie: Museum Van Loon, Keizersgracht 672, Amsterdam

Kijk voor meer informatie en tickets op de website van Museum van Loon.

Bron: Museum van Loon

Publicatiedatum: 11/10/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.