eCodicesNL: gedigitaliseerde middeleeuwse manuscripten

Dankzij het project eCodicesNL is het vanaf nu mogelijk om door prachtige middeleeuwse handschriften heen te bladeren. Het doel van dit project is om een groot publiek toegang te bieden tot een volledige set digitale afbeeldingen en goede beschrijvingen. Het portaal zal de komende jaren verder worden uitgebouwd, maar er is nu al een ruime selectie handschriften te vinden uit de collecties van de drie partners van het project: Tresoar, Huis van het boek in Den Haag en de Athenaeumbibliotheek Deventer. Het project is uitgevoerd door het Huygens Instituut.

Book 1 min

In Nederland zijn ruim 90 instellingen waar middeleeuwse manuscripten bewaard worden. Het bezit is uniek, veelzijdig en van belang voor de Nederlandse en Europese geschiedenis, identiteit, religie, kennisgeschiedenis en wetenschap. Delen van deze collecties zijn al online te vinden, maar sterk versnipperd en incompleet.

Met eCodicesNL is er nu één nationaal manuscriptenportaal waarmee kostbaar erfgoed zichtbaar is gemaakt en waar je manuscripten uit verschillende collecties naast elkaar kunt zetten of kunt vergelijken met manuscripten uit gedigitaliseerde collecties in het buitenland.

Middeleeuwse manuscripten in Nederlandse collecties

Foto’s van 69 manuscripten uit de collectie van Museum Huis van het boek in Den Haag, 52 manuscripten uit Tresoar (de schatkamer voor de geschiedenis van Fryslân) in Leeuwarden en 59 manuscripten uit de Athenaeumbibliotheek in Deventer zijn gepubliceerd in de eCodicesNL Database. Ze worden gepresenteerd in een zoek- en browse interface, waarin kan worden gefilterd op bepaalde aspecten: bijvoorbeeld auteurs, titels, plaats van herkomst of datering van het object.

Neem een kijkje op de website eCodicesNL en duik in de details van de middeleeuwse handschriften. Ook vind je er de laatste nieuwsberichten over het project en interessante vondsten, zoals een middeleeuws Recept tegen kaalheid.

Bron: eCodicesNL

Publicatiedatum: 13/07/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN