De Schnellbootbunker deed afgelopen maanden zowel lokaal als (inter)nationaal veel stof op waaien. In juni dit jaar leek het er nog op dat de grootste bunker van Nederland wel eens gehalveerd zou kunnen worden. De sloopmelding was al gedaan, de enige Schnellbootbunker ter wereld bleek niet beschermd.
Heemschut deed daarom voor de zomer al in stilte een beroep op de toenmalige staatssecretaris van media en cultuur om de Schnellbootbunker aan te wijzen als rijksmonument. Met de aankondiging van de rijksdienst is daar dus gehoor aan gegeven. De eigenaar kan nog in bezwaar gaan.
Atlantikwall op zakformaat
Heemschut hoopt dat de ophef rond de Schnellbootbunker de gemeente Velsen heeft wakker geschud. In IJmuiden kun je eigenlijk op een klein oppervlak de essentie beleven 5.000 kilometer lange verdedigingslinie, de Atlantikwall op zakformaat met de Schnellbootbunker als hoogtepunt. Toch blijkt dit militair erfgoed slecht beschermd. De aanwijzing van de Schnellbootbunker is een mooie aanleiding om ook dit andere erfgoed de bescherming te geven die ze verdient.
Over de Schnellbootbunker
De Schnellbootbunker is de grootste bunker van ons land: 245 meter lang, 75 meter breed en 17 meter hoog. De bunker werd tijdens de oorlog gebouwd door de Duitse bezetter als onderdeel van de Atlantikwall. De Schnellbootbunker is niet alleen de grootste bunker van ons land, maar ook de laatste in zijn soort wereldwijd. Schnellbootbunkers zijn gedekte onderkomens voor snelle torpedoboten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden gebouwd. De Torpedoboten werden op de Noordzee ingezet tegen in konvooi varende koopvaardijschepen. In Nederland werden drie van deze bunkers gebouwd, één in Rotterdam en twee in IJmuiden.
Publicatiedatum: 18/11/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.