Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Doe mee aan de portretwedstrijd ‘Gezichten van Noord-Holland’!

Op maandag 5 februari 2024 gaat de portretwedstrijd van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum van start. Deze wedstrijd - die makers met en zonder ervaring oproept om inwoners van Noord-Holland vast te leggen - heeft het doel om de diversiteit van de provincie vast te leggen. De nieuwe gezichten en verhalen worden gepresenteerd in twee Gezichten van Noord-Holland tentoonstellingen in het Amsterdam Museum in 2024 en in het Frans Hals Museum in 2025.

Historische portretten, zoals in het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum, vertellen interessante verhalen over bewoners van Noord-Holland. Vaak waren het prominente of welvarende mannen die zichzelf lieten portretteren. De samenstelling van inwoners van Noord-Holland anno nu komt niet overeen met de portretten van destijds in de collecties van de musea. Om ervoor te zorgen dat alle 21e-eeuwse inwoners van Noord-Holland zich kunnen identificeren met de verhalen en gezichten die in de musea worden getoond, zijn het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum op zoek naar nieuwe portretten van de gezichten van nu.

Om dit te realiseren wordt onder andere de Gezichten van Noord-Holland portretwedstrijd gelanceerd, als onderdeel van het grotere gelijknamige project Gezichten van Noord-Holland dat werd gelanceerd in 2021.

“De portretwedstrijd is een viering van diversiteit en creativiteit. Deze wedstrijd is niet alleen een zoektocht naar portretten, maar ook naar verhalen die onze tijd weerspiegelen. Zo wordt een museumbezoek voor iedereen herkenbaar. Want om gehoord te worden, moet je ook te zien zijn.” – Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum.

AiRich, Be.come as you are, co-creatie #2, GvNH x Flinty’s

Een portretwedstrijd voor iedereen

De portretwedstrijd start op maandag 5 februari 2024. Het is een uitnodiging voor iedereen, ongeacht ervaringsniveau, om ‘de gezichten van nu’ in Noord-Holland vast te leggen. Deelnemers hebben volledige vrijheid om te kiezen uit diverse media, zoals foto’s, video’s, schilderen, tekenen, gedichten, audio of andere creatieve expressievormen.

AiRich, Be.come as you are, co-creatie #2, GvNH x Flinty’s

Prijzen en erkenning voor creativiteit

De winnaars krijgen een ereplek* in de tentoonstellingen in het Amsterdam Museum (2024) en het Frans Hals Museum (2025), en ontvangen ook een geldprijs per categorie:

  • Beste groepsportret: € 1.000, –
  • Beste individuele portret: € 1.000, –
  • Publieksprijs: € 500,-
  • Jongerenprijs: € 500,-

 
De vier prijswinnaars worden geselecteerd door een vakjury en door online publieksstemmingen. De jury bestaat uit Babs Gons (Dichter des Vaderlands), Sioe Jeng Tsao (illustrator en schrijver), Raquel van Haver (kunstenaar), Marwan Magroun (Fotograaf des Vaderlands), Aukje Dekker (kunstenaar) en Jan Hoek (fotograaf en kunstenaar). Ook delen de juryleden waardevolle tips voor het maken van een succesvol portret in een reeks inspiratievideo’s, die vanaf maandag 5 februari op de Gezichten van Noord-Holland website te bekijken zijn.

* Naast de winnende portretten maken ook de overige ingezonden portretten de kans om een plekje te krijgen in de tentoonstellingen.

Jaap Weyand, Portret Henri ten Holt, 1915, Frans Hals Museum, Haarlem

Meedoen en praktische informatie

Meedoen kan door een foto van het portret up te loaden via de website van het project.

  • Looptijd: maandag 5 februari – zondag 12 mei 2024
  • Stemperiode: maandag 13 mei – zondag 9 juni
  • Bekendmaking winnaars: juli 2024

 
Meer informatie, de voorwaarden en inspiratievideo’s van onze juryleden zijn vanaf 5 februari te vinden op gvnh.nl/portretwedstrijd.

Portretwedstrijd Gezichten van Noord-Holland

Over Gezichten van Noord-Holland

Gezichten van Noord-Holland is een gezamenlijk initiatief van het Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum. Binnen dit project werken de musea nauw samen met de inwoners en gemeenschappen uit de provincie, om nieuwe perspectieven, gezichten en verhalen te ontdekken en toe te voegen aan onze collectie. Dit wordt gerealiseerd door middel van de portretwedstrijd en samenwerkingen met culturele en maatschappelijke organisaties – waarbij in co-creatie met inwoners en kunstenaars nieuwe portretten ontstaan. Het Stratenmakers audiocollectief voegt hieraan toe door zes reizen door Noord-Holland te maken en verhalen en portretten van de inwoners op te halen. Een selectie van alle opgehaalde portretten en verhalen, wordt getoond in de Gezichten van Noord-Holland tentoonstellingen:

Amsterdam Museum: 27 juli t/m 11 november 2024
Frans Hals Museum: 3 april t/m 17 augustus 2025

Bron: Frans Hals Museum

Publicatiedatum: 26/01/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.