Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Doe mee aan de fotowedstrijd #MijnPost65

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) organiseert de fotowedstrijd #MijnPost65. Ze nodigen iedereen uit om kenmerkende objecten uit de periode tussen 1965 en 1990 (Post65) te fotograferen, met fotocamera of smartphone. Meedoen kan door de foto kort te beschrijven en te posten op Instagram of in te sturen via de website cultureelerfgoed.nl. De wedstrijd loopt van 20 september tot en met 29 oktober.

Zo werkt het

We vragen deelnemers een foto te maken van erfgoed uit de periode 1965-1990. Het kan gaan om gebouwen, parken, landschappen en kunstwerken in de openbare ruimte. We vragen ook kort te omschrijven waarom het gebouw, de plek of het kunstwerk kenmerkend, belangrijk of iconisch is. Mensen met een openbaar Instagram-account kunnen dit posten op Instagram met de hashtag #MijnPost65. Mensen die geen (openbaar) account hebben, kunnen via de website cultureelerfgoed.nl de foto insturen. Deze wordt wel op Instagram geplaatst met een RCE-account, zodat de foto verschijnt in het #MijnPost65 overzicht. Een jury beoordeelt het resultaat op compositie en creativiteit en kiest een winnaar. Hier is meer informatie te vinden over meedoen en spelregels.

De Wandelmeent in Hilversum. Het eerste gemeenschappelijk wonen project in Nederland. Leo de Jonge en Pieter Weeda ontwierpen het in 1977 samen met toekomstige bewoners. Foto: Ruben Ferwerda.

Waarom een fotowedstrijd?

We werken aan het uitbreiden van de kennis over de gebouwde omgeving uit de periode 1965-1990, het zogenoemde Post65-tijdperk. Dit deden we ook voor eerdere periodes. We doen dit samen met gemeenten, lokale organisaties en gebruikers van toen en van nu. Zo kunnen we met elkaar bepalen welke waarden van Post65 erfgoed aan toekomstige generaties kunnen worden meegegeven. De kennis zetten we onder meer in bij actuele herontwikkelings- en verduurzamingsopgaven, waarbij dit erfgoed een rol speelt. De ingestuurde foto’s en beschrijvingen helpen bij de kennisopbouw.

Zorgvuldig met (toekomstig) Post65-erfgoed omgaan

Een flink deel van onze leefomgeving is gebouwd na 1965: woningen, kantoren, winkelcentra, kerken, recreatiegebieden, vakantieparken, scholen, kunst in de openbare ruimte et cetera. Het is verweven met onze geschiedenis en bepaalt onze persoonlijke en gezamenlijke identiteit. De gebouwen en complexen uit de periode 1965-1990 vragen nu echter om renovatie, aanpassing en verduurzaming. Daarom is van belang dat de betekenis ervan wordt erkend en dat we zorgvuldig met dit (toekomstige) Post65-erfgoed omgaan.

Inspirerende Bouwkunst

Op 12 oktober is het boek ???????????? ????????? verschenen. Een boek over de gebouwen van na 1965: vaak doelmatige rijksgebouwen, bijzonder in hun architectonische opzet, maar niet altijd even gewaardeerd. Het is een gezamenlijke uitgave van Atelier Rijksbouwmeester en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, in samenwerking met de TU Delft en de VU Amsterdam. De publicatie is online beschikbaar.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Publicatiedatum: 13/10/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.