Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dit zijn de winnaars van de Arie Keppler Prijs 2020

Vandaag heeft gedeputeerde Cees Loggen van provincie Noord-Holland tijdens een feestelijke uitzending de Arie Keppler Prijzen uitgereikt. Er werd uitgezonden vanuit de Sint Laurentiuskerk in Weesp. Vijf projecten vielen in de prijzen; vier juryprijzen en één publieksprijs werden uitgereikt.

De Arie Keppler Prijs is een initiatief van stichting MOOI Noord-Holland, gericht op initiatieven die een waardevolle en inspirerende bijdrage leveren aan de kwaliteit van de leefomgeving. De oogst van deze 11e editie was overweldigend met maar liefst 122 stuk voor stuk inspirerende inzendingen.

Winnaar – Sociaal cement

SET – Amsterdam. Opdrachtgever: De Alliantie. Ontwerper: SVP architectuur en stedenbouw.

SET – Amsterdam © Sjaak Henselmans

Winnaar – Agrarisch erfgoed

Hooihuisboerderij – Landsmeer. Opdrachtgevers: Jacqueline Sinke, Bart Sjollesma. Ontwerper: Bastiaan Jongerius Architecten.

Hooihuisboerderij – Amsterdam ©Bastiaan Jongerius Architecten

Winnaar – Buurtreparatie

Jeruzalem – Amsterdam. Opdrachtgever: Woningstichting Rochdale. Ontwerpers: Studioninedots, Heren 5, Hooyschuur architecten, Karres en Brands.

Jeruzalem – Amsterdam ©Willem Brian

Winnaar – Alledaags wordt subliem

Portiersloge Westergasfabriekterrein – Amsterdam. Opdrachtgever: gemeente Amsterdam. Ontwerper: BureauVanEig.

Portiersloge Westergasfabriekterrein – Amsterdam ©Allard van der Hoek, Max Hart Nibbr

Winnaar – Publiekprijs

Sint Laurentiuskerk – Weesp. Opdrachtgever: Cees van Vliet. Ontwerpers: Stork en Albrecht architecten en bouwadviseurs, BuroNord Amsterdam.

Sint Laurentiuskerk – Weesp ©Kimberly van Vliet.

Selectiecriteria

Dit jaar is de selectie van de nominaties en winnaars gebaseerd op drie leidmotieven: allereerst is er de sociale kracht. Wat geeft een gebouw of plan terug aan de omgeving, wat doet een ontwerp met de openbare ruimte, op welke manier zijn de bewoners en gebruikers bediend? Op de tweede plaats wordt gekeken naar de reparatiekracht. Hoe wordt omgegaan met de cultuurhistorische context, het stedenbouwkundige weefsel en de logica van het landschap? Ten slotte is er de ruimtelijke kwaliteit waarbij de meer klassieke criteria van een architectuurprijs naar voren komen, zoals een sterk ontwerp, spectaculaire ruimtelijkheid, verfijnd materiaalgebruik en inventieve plattegronden.

Juryrapport

De winnaars veroorzaken een rimpeling. Ze wijzen de weg naar toekomstige oplossingen van hedendaagse problemen. Meerdere relevante thema’s worden door hen geadresseerd: bijvoorbeeld een goede stads- of dorpsreparatie met sociale kracht, gevat in een fantastisch ontwerp. Om de Arie Keppler Prijs te winnen, is een mooi ontwerp dus niet voldoende. Lees alles over de bespiegelingen van de jury in het juryrapport.

Ga voor meer informatie over de winnaars of voor de andere inzendingen naar www.ariekepplerprijs.nl.

 

Publicatiedatum: 26/11/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.