
In een tijd waarin de verhoudingen tussen mens en planeet op scherp staan, duiken wij de geschiedenis in. De Maand van de Geschiedenis werpt licht op de ontwikkeling van onze omgang met de natuur en ons beeld ervan door de jaren heen. Bekijk hieronder de thematrailer:
Eva Vriend schrijft het essay ‘De Waterzoon’
Vrijdag is in Tijd voor MAX bekendgemaakt dat Eva Vriend het essay voor de Maand van de Geschiedenis 2025 schrijft.
In hoeverre mogen we ingrijpen in de natuur? Dit urgente vraagstuk domineert de familiegeschiedenis van Jac. P. Thijsse. In zijn populaire Verkade-albums leerde hij Nederland begin vorige eeuw om de natuur te koesteren. Hij gaf de aanzet tot de oprichting van Natuurmonumenten. Zijn zoon Jo Thijsse volgde een ander pad. Hij specialiseerde zich in de waterloopkunde en werd de wetenschappelijke man achter de Afsluitdijk en de Deltawerken.
In dit fijnzinnige essay onderzoekt Eva Vriend de grenzen van de maakbaarheid. Aan de hand van het onbekende verhaal van vader en zoon Thijsse laat ze zien hoe onze verhouding tot de natuur telkens verandert. In tijden van stikstofproblemen, afnemende biodiversiteit en klimaatcrisis biedt De waterzoon een verrassend historisch perspectief op een vraagstuk dat ons allemaal raakt.
De waterzoon wordt uitgegeven door Atlas Contact en zal in oktober te koop zijn in de boekhandels.

De waterzoon is het essay van de Maand van de Geschiedenis 2025.
Bron: Maand van de Geschiedenis
Publicatiedatum: 05/03/2025
Vul deze informatie aan of geef een reactie.