De foto’s zijn aangebracht door Nederlanders uit alle windstreken; ze komen uit familiealbums of uit zolderdozen. Een jury onder leiding van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib koos er de honderd meest aansprekende foto’s uit. De tentoonstelling toont hoe de inwoners van Nederland, maar ook die van Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname de oorlogstijd beleefden. Achter elke foto schuilt een verhaal.
Een van de foto’s toont een moeder en haar zoontjes voor hun schuilplaats. Ze zoeken dekking voor Duitse soldaten die hun huis beschieten. Met angstige blik zoekt het kind veiligheid bij z’n bezorgde moeder. Een andere foto laat de als man vermomd verzetsvrouw Truus Oversteegen zien, die samen met Hannie Schaft verraders liquideerden, onderduikers hielpen en wapens transporteerden.
Nederlanders kiezen #mijnkeuzeuit100fotos
Het afgelopen jaar kozen 40 bekende Nederlanders één foto uit. BN’ers als Dieuwertje Blok, André Kuipers en Herman van de Zandt lichtten in online video’s toe waarom hun gekozen oorlogsfoto hen zo raakt. De video’s werden veel gedeeld via social media en zijn al zo’n 50.000 keer bekekenen.
Als binnenkort de tentoonstelling open gaat, kan iedereen kiezen. Welke foto spreekt jou aan? Waar doet het beeld je aan denken? Welk verhaal vertelt de foto? Kies jouw foto. Dit kan in het museum, of via in100fotos.nl. Post de foto op Instagram of Facebook en licht je keuze toe met een onderschrift, of met een korte video. Gebruik je de hashtag #mijnkeuzeuit100fotos onder je post? Dan maak je kans op het boek van De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Er zullen drie winnaars zijn.
Bron: Verzetsmuseum Amsterdam
Publicatiedatum: 16/09/2020
Vul deze informatie aan of geef een reactie.