Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s

Morgen opent in het Verzetsmuseum Amsterdam de bijzondere tentoonstelling 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s'. De collectie is samengesteld voor én door Nederlanders. Mensen uit alle windstreken hebben foto’s uit familiealbums en zolderdozen opgedoken. Een jury van publiek en experts bekeken, onder leiding van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, honderden inzendingen van particulieren en musea. Ze kozen er de honderd meest aansprekende foto’s uit. Welke beelden en verhalen zijn Nederlanders dierbaar?

De foto’s zijn aangebracht door Nederlanders uit alle windstreken; ze komen uit familiealbums of uit zolderdozen. Een jury onder leiding van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib koos er de honderd meest aansprekende foto’s uit. De tentoonstelling toont hoe de inwoners van Nederland, maar ook die van Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname de oorlogstijd beleefden. Achter elke foto schuilt een verhaal.

Een van de foto’s toont een moeder en haar zoontjes voor hun schuilplaats. Ze zoeken dekking voor Duitse soldaten die hun huis beschieten. Met angstige blik zoekt het kind veiligheid bij z’n bezorgde moeder. Een andere foto laat de als man vermomd verzetsvrouw Truus Oversteegen zien, die samen met Hannie Schaft verraders liquideerden, onderduikers hielpen en wapens transporteerden.

Moeder en zoontje voor hun schuilplaats. Het is 1945. Moeder en zoontje Kooymans zitten voor de ingang van een schuilplaats, dekking zoekend voor Duitse soldaten die hun huis beschoten. “Deze foto laat de ellende van de oorlog zien,” zei een lid van de fotojury. “Met angstige blik zoekt het kind veiligheid bij z’n bezorgde moeder, die hem liefdevol vasthoudt.”

Nederlanders kiezen #mijnkeuzeuit100fotos

Het afgelopen jaar kozen 40 bekende Nederlanders één foto uit. BN’ers als Dieuwertje Blok, André Kuipers en Herman van de Zandt lichtten in online video’s toe waarom hun gekozen oorlogsfoto hen zo raakt. De video’s werden veel gedeeld via social media en zijn al zo’n 50.000 keer bekekenen.

Als man vermomde verzetsvrouw Truus. We zijn in Noord-Holland, 1943. Truus Oversteegen (links) en Hannie Schaft (rechts) hebben een gewapende verzetsactie gepleegd. Zie je dat Truus is verkleed als man? Vermomd als verliefd stelletje voeren ze acties uit. Ze liquideren verraders, helpen onderduikers en transporteren wapens. Jurylid Femke van 14 jaar koos deze foto. “Omdat ik trots ben op het verzet in Zaandam,” zei Femke.

Als binnenkort de tentoonstelling open gaat, kan iedereen kiezen. Welke foto spreekt jou aan? Waar doet het beeld je aan denken? Welk verhaal vertelt de foto? Kies jouw foto. Dit kan in het museum, of via in100fotos.nl. Post de foto op Instagram of Facebook en licht je keuze toe met een onderschrift, of met een korte video. Gebruik je de hashtag #mijnkeuzeuit100fotos onder je post? Dan maak je kans op het boek van De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Er zullen drie winnaars zijn.

Bron: Verzetsmuseum Amsterdam

Publicatiedatum: 16/09/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.