Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De mooiste kerstactiviteiten van Noord-Holland

De feestdagen komen er weer aan en met onze selectie winterse uitjes zit je alvast goed! Door de hele provincie zijn er leuke, gezellige en hartverwarmende activiteiten te ondernemen om helemaal in kerstsfeer te komen. Lees je mee?

Kerstlezing in het Oude Mannen- en Vrouwenhuis

Sinds de opening van het Luther Museum is er elke adventsperiode bijzondere aandacht besteed aan een feestelijk kerstinrichting. En ook dit jaar is het Luther museum in kersttooi gehuld. Denk aan kerstbomen, versieringen en een feestelijk gedekte tafel. Daarnaast staan er natuurlijk weer een aantal mooie activiteiten op het programma.

Op zaterdag 10 december geeft drs Inge Weustink een lezing over de kerstfeesten in het Oude Mannen en Vrouwenhuis, in al die eeuwen dat er bewoners waren. De lezing is gratis te bezoeken met een entreekaartje voor het museum (Museumkaart = gratis). De lezing start om 16:45 uur. Aanmelden kan tot donderdag 8 december door een mail te sturen naar info@luthermuseum.nl.

Kerstlezing in het Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Foto: Luther Museum.

Kerstconcert van Hoorns Kamerkoor

Na twee coronajaren vindt het traditionele kerstconcert van het Hoorns Kamerkoor gelukkig weer plaats in het Westfries Museum. De traditie wordt in ere hersteld. In de sfeervolle en statige Schutterijzaal biedt het Hoorns Kamerkoor o.l.v. Marianne Uyterlinde een gevarieerd programma met bekende en onbekende Franse, Duitse en Engelse (kerst)liederen.

Op zondag 11 december presenteert het koor twee sets van circa 30 minuten, om 14.30 uur en om 15.30 uur. Een mooie kans om het Westfries Museum nog eenmaal in oude luister te bewonderen: vanaf 1 januari 2023 sluit het museum voor een grootscheepse renovatie en verbouwing tot medio 2025. Voor het bezoeken van het kerstconcert is alleen een museumkaartje nodig, vervolgens kan men gratis het concert bijwonen. Vraag bij de museumbalie wel even om het concertkaartje, de plaatsen in de Schutterijzaal zijn namelijk gelimiteerd.

Het Hoorns Kamerkoor in het Westfries Museum. Foto: Westfries Museum.

Amsterdam Light Festival

In de elfde editie neemt Amsterdam Light Festival bezoekers aan de hand van het thema Imagine Beyond mee in de wereld van de verbeelding. De wereld om ons heen is tijdelijk en kan ineens helemaal anders zijn. Dat hebben we de afgelopen tijd ervaren. Maar de kracht van onze verbeelding blijft. Laat de lichtkunstwerken je meevoeren naar andere werelden. Kijk door het licht en laat je fantasie de vrije loop.

De lichtkunstwerken kunnen van 1 december 2022 t/m 22 januari 2023 varend en wandelend worden beleefd. Dagelijks zijn de lichten aan van 17.00 tot 23.00 uur en op Oudejaarsavond tot 20.00 uur. Tickets voor de vaar- en wandelbelevingen zijn te bestellen via de website van het festival. Met een audiotour op de rondvaartboot, een digitale routekaart en diverse communicatiemiddelen neemt het festival bezoekers mee in het thema Imagine Beyond en het verhaal van de kracht van verbeelding.

Artist impression Fireflies van Studio Toer © Amsterdam Light Festival.

Kerstmarkt in Haarlem

Dit jaar is de binnenstad drie dagen lang, van vrijdag 9 t/m zondag 11 december 2022, het decor voor Kerstmarkt Haarlem. Op vrijdag vanaf 10.30 uur opent de grootste en gezelligste kerstmarkt van Nederland. Naast de vele kramen, zijn er ook tal van activiteiten waaronder het Straatje van Emma en diverse optredens en concerten.

Bezoekers hebben de beschikking over twee parkeerterreinen. Het eerste parkeerterrein is gelegen aan de Paviljoenlaan 1 in Hoofddorp. Op dit terrein kan er gratisworden geparkeerd. Vanaf deze parkeerplaats is het ongeveer 15 minuten lopen naar de halte van lijn 300 van Connexxion. Deze sneldienst vertrekt elke 6 minuten en brengt u in 12 minuten naar het hartje van de Kerstmarkt. Daarnaast kan er geparkeerd worden op het grote parkeerterrein Stelling 1, 2141 SB Vijfhuizen. Dit is het parkeerterrein van de Expohal en is vrijwel direct gelegen bij de halte van lijn 300. Hier kost een parkeerkaart € 10,00.

Kerstmarkt. Foto: Visit Haarlem.

Winterkasteel Muiderslot

Overwinteren in een kasteel spreekt tot de verbeelding. Samen zitten rond het haardvuur, kaarsen aan en lekker warm. Dat de realiteit soms heel anders was, ontdek je tijdens Winterkasteel. Hoe kwamen mensen aan warmte, licht, water en voedsel? Dat ontdek je in het sfeervol ingerichte kasteel. In een audiotour hoor je het verhaal van de winters van vroeger. In de Ridderzaal is er speciale aandacht voor winterse feesten en bijbehorende luxe spijzen. Er zijn ook veel leuke doe-activiteiten voor jong en oud. Speel ouderwetse spelletjes, luister naar winterse verhalen of muziek of doe mee aan workshops. We houden elkaar wel warm deze winter.

Bij het Muiderslot kun je tussen 17 december 2022 en 5 maart 2023 het échte winterse leven op een kasteel van vroeger ervaren. De lichtjes branden, de chocomelk is warm en er is van alles te doen en beleven voor jong en oud. Het Winterkasteel is ook open op alle feestdagen. In de kerstvakantie zijn er veel extra winterse activiteiten, zoals winterwandelingen, winterse verhalen, snerttours, winterse tastings en meer. Check snel de agenda. Bij het Winterkasteel komt ook pop-up restaurant De Maaltuin op bezoek om een vorstelijk 5-gangendiner te serveren. Reserveer op tijd een tafeltje.

Winterkasteel. Foto: Rijksmuseum Muiderslot.

Zuiderzeelicht

Kom je verwonderen tijdens de vierde editie van Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum: Toen de zee van ijs was. Wandel in de avonduren door de sfeervol verlichte straatjes van het buitenmuseum en laat je meeslepen door het ontroerende verhaal over hoop, liefde en verlies. Kijk wat zich achter de ramen van de huisjes afspeelt en volg de bewoners van Durgerdam op hun zoektocht naar de verdwenen ijsvissers. Een winterse beleving via licht, beeld en geluid voor jong en oud.

Zuiderzeelicht is te bezoeken van zondag 18 december 2022 t/m zondag 8 januari 2023 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december en 1 januari. De wandeling duurt ongeveer een uur. Even opwarmen of iets eten kan onderweg bij één van de horecagelegenheden. Geniet vooraf, tijdens of na afloop van de wandeling van een warme apfelstrudel met koffie of thee, een dampende kop erwtensoep of één van de heerlijke winterse stampotten (ook vegetarisch). Tickets zijn uitsluitend online verkrijgbaar.

Zuiderzeelicht. Beeld: Zuiderzeemuseum.

Kerstconcerten in de Grote Kerk Naarden

In de Grote Kerk Naarden is het altijd feest in december. De kerk biedt een podium voor kwaliteit en een plek voor iedereen om te luisteren, beleven, delen en beschouwen. Kerst is niet compleet zonder het Weihnachts-Oratorium van de Nederlandse Bachvereniging op woensdag 14 december. Ook kun je op zaterdag 17 december genieten van Wintersprookjes, waarin Ciconia Consort je samen met stersoliste Karin Strobos door de wondere wereld van Peer Gynt, Santa Lucia en verhalen uit Lapland voert.

Op woensdag 21 december, de kortste dag en langste nacht van het jaar, neemt het Goois Vrouwenkoor je in hun Midwinterconcert mee in winterse klanken en vloeiende melodieën. Een dag later wordt de Messiah uit 1741 uitgevoerd door de Nederlandse Händelvereniging. Geniet ook deze kerst weer van een prachtig kerstorgelconcert met huisorganist Wybe Kooijmans op maandag 26 december. Kijk voor meer informatie over de kerstconcerten op de website van de Grote Kerk.

Kerst in de kerk. Foto: Grote Kerk Naarden.

Kandelaar knutselen en latkes bakken in het Joods Museum

Wanneer op zondag 18 december Chanoeka begint, is er voor kinderen een leuke workshop in het Joods Museum junior. Tijdens deze workshop, die om 13.30 uur start, maak je jouw eigen kandelaar en kaarsen. We sluiten het atelier af in het Museumcafé. Daar steken we de eerste kaars van de chanoekia aan om 16.00 uur. Natuurlijk mag de zelfgemaakte kandelaar ook mee naar huis worden genomen om de kaarsjes daar verder aan te steken. Vooraf aanmelden is niet nodig. Zorg er wel voor dat je 15 minuten voor het begin aanwezig bent.

Veel Joden eten tijdens Chanoeka zogenaamde latkes (aardappelkoekjes) en soefganiot, een soort oliebollen met jam erin. Beide gerechten worden bereid met olie, waarmee het wonder van Chanoeka wordt herdacht. Tijdens deze activiteit op woensdag 21 december mogen kinderen van 6 tot en met 12 jaar latkes maken. Na afloop schuif je aan de feestelijk versierde tafel in het Museumcafé om alles lekker op te eten. Natuurlijk mogen je (groot)ouders/begeleiders daar ook bij zijn. De workshop begint om 13.30 uur en wordt om 16.00 afgesloten in het Museumcafé, met het aansteken van de volgende kaars van de chanoekia.

Chanoeka kandelaar. Foto: Joods Museum.

‘Geloof in geluk’ in de KoepelKathedraal

De tentoonstelling ‘Geloof in Geluk’ gaat over de zoektocht naar geluk, het verbeelden van het gevoel en het delen van geluk. Ervaar het hemels geluk aan de hand van een speciaal ontwikkelde orgelcompositie, krijg inzicht in je eigen geluk door het lopen van een labyrint en beluister prachtige persoonlijke verhalen over wat geluk kan betekenen. Ontdek de kunstobjecten die reageren op het thema en leer van de verhalen van heiligen en over wat zij opofferden om geluk te bereiken.

De tentoonstelling is tot en met 8 januari 2023 te zien in de KoepelKathedraal te Haarlem. De kathedraal is op maandag t/m zaterdag geopend van 10.30 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Entree (incl. beklimming torens): volwassenen €8,50, volwassenen online €7,50, kinderen 5 t/m 12 jaar €4,00 (tot 4 jaar gratis), Bankgiro Loterij, VIP-kaart & houders HaarlemPas: gratis.

Geloof in Geluk. Foto: KoepelKathedraal Haarlem.

Scrooge in het Westfries Museum

Na twee coronajaren is het wereldberoemde kerstverhaal ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens eindelijk weer te beleven in het Westfries Museum. Een sfeervolle afsluiting voordat op 1 januari 2023 het museum sluit voor de verbouwing en vernieuwing tot medio 2025. De Hoornse regisseur en acteur Frederik de Groot kruipt dit jaar negen keer met hart en ziel in de huid van de hoofdpersoon: de verbitterde aartsvrek Ebenezer Scrooge.

Scrooge wordt gespeeld in de sfeervolle Schutterijzaal van het Westfries Museum, waar slechts 50 zitplaatsen zijn. Dit geeft de voorstelling een sfeerrijk en intiem karakter. De voorstelling duurt een uur en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De entree is € 17,50. Er zijn voorstellingen op 17, 18, 23, 24 en 26 december. De voorstellingen beginnen om 15.30 uur. Op 18, 23, 24 en 26 december is er ook een tweede voorstelling. Deze begint eerder op de dag om 13.30 uur. Reserveren (uitsluitend online) kan hier.

Frederik de Groot als Scrooge. Foto: Westfries Museum.

Sneeuwbollen maken in Singer Laren

Kom in de kerstvakantie je eigen winterse sneeuwbol maken in museum Singer Laren! Natuurlijk bezoeken we eerst het museum. Hoe zit het daar met winterwonderland? Welke kunstwerken hebben iets met de winter te maken en hoe zie je dat? Opgewarmd en vol inspiratie gaan we daarna naar het atelier, waar we zelf aan de slag gaan. Iedereen krijgt een eigen glazen potje en met fimoklei boetseer je een stukje winter. Dwarrelende sneeuw- en glittervlokken maken jouw kunstwerk af. Natuurlijk mag je dit magische potje mee naar huis nemen.

Deze kinderactiviteit vindt plaats op 28 en 29 december en op 4 en 5 januari van 10:00 tot 12:00 uur De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en wordt begeleid door een enthousiaste workshopdocent. Ouders/begeleiders kunnen tijdens de workshop zelf het museum bezoeken (let op: het reserveren van een tijdslot is verplicht) of wachten in ons museumcafé. Vanaf 13.30 uur zijn zij welkom in het atelier om te kijken naar de resultaten en hun kind(eren) op te halen.

Sneeuwbollen maken. Foto: Singer Laren.

Publicatiedatum: 06/12/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.