Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Maand van de Geschiedenis is van start

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand meer dan vijfhonderd activiteiten door het hele land.

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld. Daarom is het belangrijk om één maand in het jaar geschiedenis extra aandacht te geven. Dat gebeurt elk jaar in oktober met de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar staat de Maand in het teken van rampen, met het thema ‘Wat een ramp!’.

Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemieën, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden, onderzoeken we in oktober 2022 met het thema Wat een ramp! niet alleen de verwoestende kracht van rampen. We brengen ook een ode aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. En aan de creativiteit, samenwerking en innovatie die uit een vreselijke gebeurtenis kunnen voortvloeien.

De Maand van de Geschiedenis staat dit jaar in het teken van rampen.

Zien en doen

Op de speciale themapagina van de Maand van de Geschiedenis vind je artikelen, video’s, agenda-, kijk- en luistertips en meer over het thema ‘Wat een ramp!’. Ook worden door het hele land activiteiten georganiseerd bij het thema, zoals een Rampenrondleiding door het Muiderslot, de Dag van de Militaire Geschiedenis in Den Haag of een documentaire over de Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom in Arnhem.

Een volledig overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website van de Maand van de Geschiedenis.

Bron: Maand van de Geschiedenis

Publicatiedatum: 01/10/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.