Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Groene Bocht

Op 4 juli 2024 presenteert het Grachtenmuseum de tentoonstelling De Groene Bocht, over de rijke en groene geschiedenis van de bomen langs de grachten en over de stand van zaken in het heden. Er is o.a. werk te zien van Agnes de Ruijter, Bert Barten en Jasper Riehms (That Weird Plant Guy). De tentoonstelling is te zien t/m 30 november 2024.

Is Amsterdam een bos in een stad of een stad in een bos? Deze vraag werd 300 jaar geleden al gesteld. Maar is deze uitspraak nu nog steeds van toepassing? De relatie tussen mensen en bomen is eeuwenoud. Maar ook in ons drukke stadsleven nu kunnen we niet zonder ze. Sterker nog, door het veranderende klimaat worden bomen steeds belangrijker om de stad leefbaar te houden.

Deze tijdelijke tentoonstelling neemt je aan het begin mee door de rijke en beeldbepalende groene historie van de bomen langs de grachten. Bij de aanleg van de grachtengordel in de 16de en 17de eeuw waren bomen een belangrijk onderdeel van de stadsuitbreiding. Een uniek fenomeen voor die tijd.

Daarnaast belicht de tentoonstelling de uitdagingen waarmee zij te maken krijgen in het heden: het veranderende klimaat, ziektes, herstelwerkzaamheden aan de kades en een alsmaar drukker wordende stad. Verschillende hedendaagse kunstenaars vertellen op een invoelbare manier over het leven van deze bomen. Of zijn het de bomen zelf die hun indrukwekkende verhaal vertellen?

De Groene Bocht, Herengracht, 2024. Foto: Grachtenmuseum.

Voor deze tentoonstelling wordt de hele benedenverdieping van het museum gebruikt; niet alleen de drie stijlkamers in het museum, maar ook achter in de museumtuin en voor het museum is er van alles te zien en te leren.

De tentoonstelling is van 4 juli tot en met 30 november te zien in het Grachtenmuseum in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de website van het Grachtenmuseum.

Bron: Grachtenmuseum

Publicatiedatum: 04/07/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.