Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

David Galjaard fotografeert duurzame landbouw voor de Provinciale Atlas Noord-Holland

De landbouw in Nederland is in transitie. Als stip aan de horizon geldt de overstap naar een duurzame en toekomstbestendige vorm van landbouw in 2040. Fotograaf David Galjaard legt vast welke initiatieven en ontwikkelingen er al zijn en onderzoekt hoe deze overgang van invloed is op het werk van de boeren en telers in Noord-Holland. De foto’s worden gemaakt in het kader van de jaarlijkse foto-opdracht voor de Provinciale Atlas Noord-Holland: de unieke beeldcollectie die het Noord-Hollands Archief voor de provincie Noord-Holland in beheer heeft.

De foto-opdracht

Aan de hand van o.a. portretten van, maar ook gesprekken met boeren, telers, wetenschappers en consumenten, wil Galjaard zoveel mogelijk aspecten van de veranderende landbouw vastleggen. Dit jaar is er voor een onderwerp gekozen dat volop in beweging is: dé grote veranderingen die de komende jaren in de landbouw zullen plaatsvinden. De voorlopers van de transitie delen hun verhalen en worden in beeld gebracht. Wat zijn hun drijfveren om deze veranderingen te omarmen en welke impact hebben die op hun (familie)bedrijf?

Uit de serie: Concresco.

David Galjaard

David Galjaard (1983) studeerde in 2006 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sindsdien heeft hij zich toegelegd op documentaire fotografie en werkt hij onder andere als freelance fotograaf voor diverse Nederlandse kranten en tijdschriften. Galjaard’s werk wordt gekenmerkt door zijn nieuwsgierigheid naar ontwikkelingen in het landschap en de invloed die dat heeft op de mens.

In 2012 ontving Galjaard de eerste prijs in de categorie ‘First Photobook’ van The Paris Photo-Aperture PhotoBook Awards voor zijn boek Concresco dat zich afspeelt in Albanië. Aan de hand van 750.000 bovengrondse bunkers, gebouwd tijdens het dictatoriaal bewind van de Stalinistische leider Enver Hoxha, onderzocht Galjaard de ontwikkeling van het land dat in Europa als laatste afstand nam van het communisme. De afgelopen jaren stond zijn documentaire werk vooral in het teken van de Zaanstreek. Samen met fotograaf Bert Verhoeff legde Galjaard het kantelpunt vast waarop de streek zich nu bevindt. Dit resulteerde in een boek en de tentoonstelling Stroom. De Zaan in beweging in het Zaans Museum.

Toos Smit, uit de serie: Stroom. De Zaan in beweging.

Achtergrond onderwerp

Driekwart van de oppervlakte van Noord-Holland is landelijk gebied. Denk aan veenweiden, bossen, platteland, water en dorpen. Ongeveer 520.000 Noord-Hollanders wonen in dit gebied. Maar het landelijke gebied is uit balans: de natuur-, bodem-, en waterkwaliteit is niet goed, het klimaat verandert en de bevolking groeit. De overstap op een andere duurzame en toekomstbestendige vorm van landbouw is daarom van groot belang.

Uit de serie: The Beautification Project.

Provinciale Atlas Noord-Holland

De Provinciale Atlas is de beeldcollectie van de provincie Noord-Holland. De collectie bestaat uit (historische) prenten, tekeningen, kaarten en foto’s die laten zien hoe Noord-Holland zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Het Noord-Hollands Archief beheert de collectie in opdracht van de provincie en schrijft ieder jaar een documentaire foto-opdracht uit. Eerder al fotografeerden onder anderen Jeroen Toirkens, Martijn van de Griendt, Heleen Peeters, Lars van den Brink, Ahmet Polat en Natascha Libbert voor de opdracht.

David Galjaard aan het werk in Albanië.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 11/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.