Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bijzondere plafondschildering ontdekt in grachtenpand Amsterdam

Tijdens renovatiewerkzaamheden in een pand aan het Singel werden deze week unieke zeventiende-eeuwse schilderingen ontdekt. Op een plafond is Hercules afgebeeld in diverse mythologische scènes. Het pand, eigendom van Aham Vastgoed, wenst het huisnummer niet te vermelden om overlast van nieuwsgierigen tijdens de verbouwing te voorkomen.

David Derksen, bouwhistoricus van de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam, wijst naar de gevel buiten het pand en vertelt over de geschiedenis van het gebied. Hij legt uit dat dit deel van de stad bij Amsterdam is gevoegd in de late zestiende eeuw, met mogelijk de eerste huizen die in het begin van de zeventiende eeuw werden gebouwd.

Dieper in het huis bekijken Derksen en architectuurhistoricus Richard Harmanni de schilderingen op het plafond. Deze ruimte zal weer worden omgebouwd tot kantoor, waardoor de schilderingen verborgen zullen worden onder een nieuw plafond.

Derksen legt uit dat het plafond waarschijnlijk eerder aan het zicht is onttrokken door verschillende lagen, zoals een stucplafond en later een systeemplafond. De ontdekking van deze schilderingen is een grote verrassing en wordt met enthousiasme ontvangen.

Foto: Monumenten en Archeologie Gemeente Amsterdam.

Harmanni wijst op de subtiliteit van de schilderingen, met afbeeldingen van Hercules in tondo’s tussen de balken. Hoewel de schilder niet bekend is, zijn de afbeeldingen hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op prenten naar schilderijen van Frans Floris, een Antwerpse kunstenaar uit de zestiende eeuw.

De plafondschildering toont twee van de twaalf werken van Hercules, evenals andere mythologische details. Harmanni benadrukt dat deze vondst niet alleen speciaal is voor Amsterdam, maar ook uniek in Nederland.

Na de verbouwing zal een lamp met een samengestelde foto van het verhaal van het plafond de ruimte verlichten, zodat de schilderingen op een passende wijze bewaard blijven en zichtbaar blijven voor bezoekers.

Bron: De Erfgoedstem

Publicatiedatum: 12/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.