Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

10 podcasts die je niet mag missen!

Tijdens het afwassen, onderweg naar het werk of liggend op de bank... Waar je ook bent, er is altijd tijd voor een interessante podcast op Spotify. De redactie van Oneindig Noord-Holland heeft de tien leukste podcasts over geschiedenis voor je op een rijtje gezet. Veel luisterplezier!

Podcast 1: Obscure Figuren

Opmerkelijke figuren uit de geschiedenis die net naast de grote historische namen, maar middenin de stormachtige ontwikkelingen van de wereld stonden. Mensen die door hun handelen en ideeen ons leven tegenwoordig hebben beinvloed. Ze zijn met de tijd vergeten, soms verguisd en af en toe weer een beetje opgekrabbeld. Nu is het tijd om ze weer vol in de schijnwerpers te zetten. Luister hier de podcast Obscure Figuren.

Podcast 2: Maffe Monarchen

Paul Rem en Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia. Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met een ‘randje’? en waarom zijn ze nu nog altijd bij een groot publiek bekend? Luister de podcast hier.

Podcast 3: Zo klonk Nederland

Vroege Vogels neemt je mee op een tijdreis door de natuur. Wat hoor je als je rondloopt in de ijstijd als er mammoeten en leeuwen rondstruinen? Hoe klinkt een middeleeuws bos waar de laatste elanden en beren hun best doen de mens te overleven die steeds meer ruimte inneemt? Klimaat en landschap veranderen voortduren en dieren komen en gaan. Welke natuurgeluiden zijn de afgelopen 100.000 jaar verdwenen en welke zijn ons land rijker geworden? Van steppe tot stad, van mammoet tot halsbandparkiet. Luister hier naar de podcast ‘Zo klonk Nederland.’

Podcast 4: Historische BoekenCast

Luister naar de Historische BoekenCast, een podcast over boeken die geschiedenis maken. Blijf op de hoogte van de belangrijkste nieuwe geschiedenisboeken en luister elke maand naar boekbesprekingen en interviews met auteurs. Gepresenteerd door historicus en radioman Jos Palm, bekend van OVT. Maandelijks interviewt hij een auteur, bespreekt met twee gasten een boek en belt hij met een bekende historicus voor een boekentip. Elke eerste maandag van de maand verschijnt een nieuwe aflevering. Luister de podcast hier.

Podcast 5: Middeleeuwse Toestanden

De Middeleeuwen: een gewelddadige tijd, waarin de wereld plat was, iedereen stonk en jong stierf, toch? Welkom bij Middeleeuwse Toestanden, een podcast over hardnekkige mythes over de Middeleeuwen. Wij onderzoeken de fabels en feiten en geven een nieuw beeld van deze zogenaamde ‘donkere eeuwen’. Luister de podcast hier.

Podcast 6: Andere Tijden

Duik met ons in de geschiedenis en voel hoe andere tijden herleven. In deze podcast van de NTR vertellen ooggetuigen over opmerkelijke historische gebeurtenissen. Wat blijkt? Het verleden is vaak veel dichterbij dan je denkt… Luister de podcast hier.

Podcast 7: Wilde Eeuwen

Dit zijn de Wilde Eeuwen. Een podcast over het ontstaan van een Europese beschaving, over krijgsheren en troubadours, over koningen en filosofen, over pestepidemieën en ketterijen. In acht afleveringen vertelt Hendrik Spiering dat de Middeleeuwen echt geen richtingloze rotzooi waren, zoals vaak te zien in films en geschiedenisboeken. Het was geen wrede tijd vol wraakzuchtige heersers en mensen in lompen, en evenmin een harmonische tijd van vrome christenen en tevreden boeren. Integendeel, aan de hand van acht verhalen uit originele middeleeuwse bronnen schetst Wilde Eeuwen een betekenisvolle tijd, vol groeiende orde en cultuur. Luister de podcast hier.

Podcast 8: Het Verhaal van Nederland

Het verhaal van Nederland is een tiendelige podcast met geschiedenisliefhebber en cabaretier Diederik van Vleuten. Wie zijn wij en aan wie hebben we dat te danken? Diederik zoekt naar bijzondere figuren uit onze geschiedenis en zet ze aan tafel om alles van ze te weten te komen. Waren dit mensen zoals jij en ik? In gesprek met geschiedeniskenners bespreekt, fileert en koestert hij ze allemaal met een grote glimlach. Luister de podcast hier.

Podcast 9: Mina en Mevrouw

Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is? Na ‘De plantage van onze voorouders’ duikt podcast documentairemaker Maartje Duin opnieuw in haar familiegeschiedenis. Haar nieuwe negendelige documentaire podcast ‘Mina & Mevrouw’ is een epische Zeeuwse vertelling over de voor vrouwen revolutionaire twintigste eeuw. Luister de podcast hier.

Podcast 10: Depotkast Noord-Hollands Archief

In Depotkast hoor je de verhalen over bijzondere archiefstukken uit het Noord-Hollands Archief. Iedere aflevering vertelt een gast over de geschiedenis achter een archiefstuk. De onderwerpen zijn zo gevarieerd als de stukken in de depots: voetbal, porno, moord en fotografie – alles komt voorbij. Luister de podcast hier.

Bron: Spotify

Publicatiedatum: 09/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.