Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Canondagen

Tijdens het weekend van 13 & 14 mei 2023 organiseren verschillende Canoninstellingen uit het hele land activiteiten waarbij de vensters en de sleutelstukken uit de Canon van Nederland centraal staan. Bekijk hier een aantal activiteiten in Noord-Holland.

Beleef Teylers Museum als Napoleon

In 1811 bezocht keizer Napoleon Teylers Museum. Hij kreeg een rondleiding door het in die tijd wereldberoemde instituut voor kunst en wetenschap en was zeer onder de indruk. Treed in zijn voetsporen en beleef Teylers Museum beleven door de ogen van Napoleon. Een nieuwe, theatrale audiotour neemt ze mee langs de hoogtepunten uit de collectie.

Met deze audiotour in de vorm van een hoorspel worden bezoekers door de toenmalige directeuren Van Zeebergh en Van Marum meegenomen langs de hoogtepunten van de collectie. Ze ontdekken zo hoe toonaangevend het museum rond 1800 was. De audiotour is geproduceerd door Gus Maussen On-Site Storytelling, in samenwerking met het creatieve team achter ‘Koefnoen’: Jeremy Baker schreef de tekst, Paul Groot, Owen Schumacher en Sanne Wallis de Vries spraken de Nederlandse versie in. De audiotour geschikt vanaf 12 jaar en ook beschikbaar in Frans, Engels, Duits, Italiaans en Spaans.

Zaterdag 13 mei 2023
Tijd: 10:00 – 17:00

Kijk hier voor meer informatie.

Het Hondenhok. Een van de eerste tv’s in Europa

Op 2 oktober 1951 is het zover: de eerste officiële landelijke televisie-uitzending in Nederland is een feit. De TX400 van Philips is dan een van de eerste televisies voor de consumentenmarkt. Het toestel wordt bij het grote publiek vanwege de vorm liefkozend het ‘Hondenhok’ genoemd.

Ga terug in de tijd bij Beeld & Geluid en ervaar de televisiegeschiedenis in een originele jaren vijftig woonkamer setting. Daarnaast zijn er nog andere interessante objecten uit de begintijd van de televisie te bewonderen, zoals  de televisor en de nipkowschijf. Wil je hier alles over weten? Onze deskundigen staan klaar om al je vragen te beantwoorden en uitleg te geven. Ontdek en leer hoe de komst van de televisie ons leven voor altijd heeft veranderd.

Zaterdag 13 mei 2023
Tijd: 10:00 – 17:00

Kijk hier voor meer informatie.

Rondleiding door de 17e eeuw

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder illustreert de wijze waarop men in de 17e eeuw omgaat met verschillende religies in Amsterdam. De verborgen huiskerk op de zolderverdiepingen van het historische grachtenpand ontstond nadat de protestanten de macht in de stad overnamen en katholieken hun geloof niet meer in het openbaar mochten belijden. De rondleider neemt u mee in deze bijzondere geschiedenis van Nederland, waar in die tijd al vrijheid van geloof en vrijheid van geweten bestond.

Goed om te weten

  • De gratis rondleiding duurt 45 minuten.
  • De eerste groep start om 12.00 (ontvangst 11.45). Om 13.00 start de tweede groep en om 14.00 start de laatste groep.
  • Reserveren kan via de website van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.
  • Deze exclusieve rondleiding biedt plaats aan 12 bezoekers per keer.

Zaterdag 13 mei 2023
Tijd: 12:00-14:45

Kijk hier voor meer informatie.

Beleef de Beemster vanaf 32 meter hoogte

De uitdaging van een bezoek aan werelderfgoed Droogmakerij de Beemster is hoe je dit als beste kunt zien en beleven. Een tour op de fiets of met de auto, over de dijk en langs de ringvaart laat je de niveauverschillen zien. Met het volgen van de lange rechte wegen van noord naar zuid en van west naar oost ervaar je de nog aanwezige structuur. Maar de Keyserklim laat je vanuit het middelpunt van de Beemster het werelderfgoed vanaf 32 meter hoogte te aanschouwen en te beleven.

Al wordt de trap steeds smaller, als je boven bent word je dubbel en dwars beloond. Vanaf 32 meter hoogte kijk je uit over het Beemster landschap. In 400 jaar zijn er natuurlijk veranderingen geweest maar het basispatroon, de verkaveling zoals die in 1612 op de kaart is gezet, is nog steeds zichtbaar. Daarom staat Droogmakerij de Beemster sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Maak kennis met de geschiedenis van 400 jaar oude kerk, een ontwerp van Hendrick de Keyser. De torenspits is later geplaatst en heeft Pieter Post ontworpen.

Zaterdag 13 mei 2023
Tijd: 13:00-14:00

Kijk hier voor meer informatie

De Canondagen worden georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Bekijk hier alle activiteiten.

Bron: Canon van Nederland

Publicatiedatum: 12/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.