Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bloembollen- bolwerk trapt monumenten- dag af

Wie geïnteresseerd is in de bloembollenindustrie, kan zaterdag 1 september naar de restanten van kwekerij Veelzorg in Hillegom.

Veelzorg word één van de gaafst bewaard gebleven bloembollenbedrijven in de Bollenstreek genoemd. Het was Jan Six IV uit Hillegom, een telg van de bekende Amsterdamse familie Six, die in 1822 grond verkocht aan de familie Veldhuyzen van Zanen, die er een kwekerij begon: Veelzorg. De familie bleef er vijf generaties en verbouwde er hyacinten, tulpen en narcissen.


Kwekerij Veelzorg in Hillegom. Beeld: Open Monumentendag 2018.

In 2010 vond de familie het welletjes en droeg het terrein en de gebouwen over aan de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed. In de oude bollenschuur, de narcissenloods en op het terrein van de kwekerij werden in totaal 18 woningen gebouwd.

Het voormalige kantoor en de ‘holkamer’ van het bollenbedrijf werden gerestaureerd. In zo’n holkamer werden met een speciale techniek nieuwe hyacintenbollen gekweekt. De nieuwe eigenaar, BOEi en de Vrienden van Oud Hillegom houden in samenwerking met de organisatoren van Open Monumentendag op  zaterdag 1 september een open dag, die van 11 tot 15 uur duurt.

1 september kan het publiek zo voor het eerst kennisnemen van de nieuwe opstelling van de collectie, die aandacht schenkt aan de geschiedenis van Hillegom en het lokale bollenerfgoed.

De volgende delen van het complex zijn te bezichtigen: het kantoor, dat in 1850 als woonhuis werd gebouwd, de hyacintenholkamer uit 1906, de grote bollenschuur uit 1928, de narcissenloods, ook uit 1928 en de dit jaar opgeleverde nieuwbouwwoningen.

Tussen 11.30 en 13 uur starten elk half uur rondleidingen over het complex, dat aan de Stationsweg 131 in Hillegom ligt. De rondleidingen beginnen bij het  gerestaureerde kantoor, dat voortaan het nieuwe onderkomen van de Vrienden van Oud Hillegom is.
Het complex ligt op vijf minuten lopen van treinstation Hillegom. De folder is hier te downloaden.

Auteur: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 23/08/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.