Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bijzondere prent Maarten van Heemskerck gevonden

In een kast bij de Historische Kring Heemskerk is onlangs een ontdekking gedaan die al jarenlang onopgemerkt was gebleven: een prent, ontworpen door de 16e-eeuwse schilder Maarten van Heemskerck. De prent werd in 1998 gekocht door de gemeente en later geschonken aan de geschiedenisvereniging. Door twijfels over de authenticiteit raakte het werk in de vergetelheid.

Recentelijk is er echter hernieuwde belangstelling ontstaan onder de leden van de kring, vooral door aanstaande tentoonstellingen die de kunst van Van Heemskerck zullen belichten. Hierdoor is de prent opnieuw onder de aandacht gekomen. Het stuk is naar een conservator gebracht, die heeft vastgesteld dat het deel uitmaakt van een serie van vier en een eerste druk betreft. Opvallend is dat de naam van de graveur ontbreekt, wat kenmerkend is voor dit type werk.

De prent is gemaakt door de Haarlemse Philip Galle, ook bekend als Philips, naar een ontwerp van Van Heemskerck en dateert tussen 1565 en 1568, met een heruitgave in de vroege zeventiende eeuw, aldus kunsthistoricus Menno Jonker. Het werk toont een tafereel waarin God vanaf een wolk taken toewijst aan een paus, een keizer en een landbouwer. De paus hoort te bidden, de keizer hoort de rechtstaat te beschermen en de landbouwer moet werken, zo staat er in het Latijn op de prent geschreven. De waarde van het werk is nog onbekend en een lid van de geschiedenisvereniging suggereert dat het interessant zou zijn om het te laten taxeren.

Beeld: Historische Kring Heemskerk.

Maarten van Heemskerck, geboren in 1498 te Heemskerk, wordt beschouwd als een van de eerste renaissanceschilders in Nederland. Zijn werken zijn te bewonderen in gerenommeerde musea over de hele wereld, waaronder in New York, Zweden en Londen. Hij stond bekend om zijn altaarstukken, Bijbelse voorstellingen en portretkunst en werd in de zestiende eeuw gezien als een van de meest succesvolle en innovatieve kunstenaars van de Noordelijke Nederlanden.

Hij overleed in 1574 in Haarlem, precies 450 jaar geleden. Vanaf september organiseren het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum en Teylers Museum gezamenlijk een overzichtstentoonstelling over zijn levende kunstenaar, waarbij elk museum een ander aspect van zijn werk en leven belicht.

Bron: De Erfgoedstem

Publicatiedatum: 21/02/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.