Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Oudheidkamer Texel vindt eeuwenoude knikker en lepel onder eigen vloer

Tijdens het vervangen van de vloer in de Oudheidkamer in Den Burg op Texel, werd een opmerkelijke ontdekking gedaan: een eeuwenoude knikker en lepel kwamen tevoorschijn. Wat het nog interessanter maakt, is dat het museum na de renovatie een nieuwe tentoonstelling over speelgoed opent, waar de knikker perfect bij past.

De Oudheidkamer, gehuisvest in een van de oudste gebouwen op Texel en ingericht in de stijl van grootmoeders tijd, onderging afgelopen winter renovatiewerkzaamheden, waarbij de achterkamer een nieuwe vloer kreeg. Deels verrotte balken moesten worden vervangen en onder de vloer werd de zandlaag vervangen door schelpen om een betere vochthuishouding te creëren.

Tijdens het verwijderen van het zand werd nauwlettend gekeken naar mogelijke historische vondsten, en zo werden de oude knikker en lepel ontdekt. De knikker, gemaakt van marmer, is bijzonder omdat dit materiaal normaal gesproken uit het Middellandse Zeegebied afkomstig was en veel duurder was dan de gebruikelijke klei of steen waarvan knikkers werden gemaakt.

Foto: Stichting Texels Museum.

De lepel, vervaardigd uit been, is eveneens bijzonder. Er is slechts één andere lepel van been gevonden in Noord-Holland. Toevallig was dat ook op Texel, in 2017 tijdens opgravingen op de Groeneplaats in het centrum van Den Burg.

Het exacte tijdperk waaruit de knikker en de lepel stammen, is moeilijk vast te stellen. “Er zijn weinig uiterlijke kenmerken of vergelijkbare vondsten die ons helpen met een strakke datering,” zegt Alec Ewing, conservator geschiedenis van Stichting Texels Museum. “dus we blijven voorlopig bij de voorzichtige inschatting dat beiden 18de-eeuws zijn. Misschien dat de lepel wat jonger is, 19de-eeuws, maar het is nu allemaal met een slag om de arm.”

Bron: De Erfgoedstem

Publicatiedatum: 13/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.