Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

ARTIS-Micropia bestaat 10 jaar!

Op 30 september blaast ARTIS-Micropia tien kaarsjes uit. Dit jubileumjaar zit boordevol speciale activiteiten. Ontdek het onzichtbare leven en sluit aan bij deze feestelijke reis door de microwereld.

ARTIS-Micropia Art & Design Exhibition

Vanaf 30 september 2024 tot 16 februari 2025 zijn de vier winnende kunstwerken van de ARTIS-Micropia Art & Design Award te zien in het museum. Welkom in een wereld waar wetenschap en kunst samenkomen. De ARTIS-Micropia Art & Design Exhibition brengt de onzichtbare wereld van microben tot leven door de ogen van kunstenaars van over de hele wereld. Deze tentoonstelling toont vier bijzondere kunstwerken, geselecteerd uit 35 inzendingen, die de grens tussen kunst, wetenschap en onze samenleving verleggen. Elk kunstwerk biedt een unieke kijk op de impact van microbiologie op ons leven.

De expositie is het resultaat van een Open Call in 2024, waarbij 35 internationale kunstenaars hun werk instuurden om deel te nemen. Volgens het juryrapport tonen de geselecteerde kunstwerken “een mooie mix uit de stroming van de bio-kunst”. Sommige werken gebruiken microben om diep persoonlijke, sociale en geopolitieke kwesties aan te kaarten, terwijl andere kunstwerken de relatie tussen microben, de natuur en het menselijk lichaam verkennen. Microben zijn hier niet alleen het onderwerp van de kunstwerken, maar ook de co-creators, die helpen bij het vormgeven van het artistieke verhaal. Bestel hier je tickets voor de tentoonstelling.

Micropia art and design award. Beeld: ARTIS-Micropia.

De laborant vertelt: 10 jaar ontdekkingen in de microbiologie

Op 30 september viert ARTIS-Micropia zijn 10-jarig bestaan! In een decennium is er een wereld aan nieuwe kennis en ontdekkingen geopend binnen de microbiologie. Benieuwd naar de belangrijkste doorbraken en hoe die de manier waarop we naar microben kijken hebben veranderd? Kom dan deze maand luisteren naar de verhalen van de laboranten tijdens “De Laborant Vertelt”.

In september duiken we in de wereld van microbiologische innovaties en ontdekkingen. Wat dacht je van Escherichia coli als biotechnologische superster? Of CRISPR-Cas9, de baanbrekende techniek waarmee we DNA kunnen knippen en plakken? Ontdek hoe de communicatie tussen onze hersenen en darmen – ook wel de hersen-darm as genoemd – invloed heeft op onze gezondheid, en leer meer over bioremediatie: de techniek waarbij microben worden ingezet om vervuilde omgevingen schoon te maken.

Laat je inspireren door de verhalen van de afgelopen tien jaar en ontdek wat de toekomst nog meer in petto heeft voor de microbiologie. Kom langs in ARTIS-Micropia en stel al je vragen aan de laboranten tijdens de dagelijkse “Laborant Vertelt”! Kijk hier voor meer informatie.

De laborant vertelt. Beeld: ARTIS-Micropia.

Film vertoning Fungi en lezing Toby Kiers

Op 30 september start het feestjaar met een bijzondere avond in het ARTIS-Planetarium. De film Fungi: Web of Life onthult de verborgen wereld van schimmels. Ontdek een verborgen wereld waarin schimmels de hoofdrol spelen en de basis vormen van het leven. Met adembenemende beelden en fascinerende verhalen, neemt bioloog Merlin Sheldrake je mee op een reis door de verborgen netwerken van het schimmelrijk. Deze film toont de cruciale rol van schimmels in de natuur, hun samenwerking met planten en hun potentieel om de grootste uitdagingen van onze planeet op te lossen.

Na de film volgt een lezing door Toby Kiers, hoogleraar Mutualistic Interactions aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar baanbrekende onderzoek naar de samenwerking tussen planten en schimmels biedt unieke inzichten in de verborgen wereld onder onze voeten. Toby Kiers onthult hoe schimmels zich gedragen volgens economische principes, waarbij ze voedingsstoffen uitwisselen met plantenwortels. Deze lezing, in het Engels, zal je kijk op de natuur voorgoed veranderen. Bestel hier je tickets voor deze bijzondere avond.

Still uit de film “Fungi: Web of Life”. Beeld: ARTIS-Micropia.

Bron: ARTIS-Micropia

Publicatiedatum: 16/09/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.