Overdracht
Hatem Elsayed Mohamed Kamaleldin, ambassadeur van Egypte in Nederland, ontving de cultuurgoederen uit handen van hoofdinspecteur Laurens Schouten van de Inspectie Overheidsinformatie en Maurice Stevens, portefeuillehouder kunst en erfgoed gerelateerde criminaliteit Nationale Politie. Bij de overdracht was ook Dewi van de Weerd, ambassadeur voor internationale culturele samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, aanwezig.
Achtergrond
De drie voorwerpen zijn afkomstig uit verschillende onderzoeken. De shabti voor Ipethemetes uit Thebe uit de 26e dynastie (ca. 664-525 v.Chr) en de schildering van de godin Isis uit de Romeinse periode (ca. 30 v.Chr.- 642 n.Chr.) zijn illegaal uit Egypte uitgevoerd na 2014. Dankzij onderzoek door de nationale politie zijn ze ontdekt bij een Nederlandse handelaar. Beide voorwerpen zijn teruggegeven in overeenstemming met het UNESCO-verdrag 1970.
Het gemummificeerde hoofd uit ca. 170-45 v.Chr. was lange tijd in bezit van een Nederlandse verzamelaar. Van dit voorwerp is uit piëteit geen foto beschikbaar. Na contact met de politie heeft de erfgenaam van de verzamelaar afstand gedaan van het voorwerp en ingestemd met teruggave.
Cultureel erfgoed in Egypte
Egypte, een van de oudste beschavingen ter wereld, heeft een geschiedenis die teruggaat tot rond 3300 v.Chr. Het land bezit een schat aan cultureel erfgoed, waaronder stèles, papyri met magische teksten, beschilderde mummiekisten, sieraden en beeldhouwwerken. Bekend zijn de grafmonumenten met piramides in Memphis en Saqqara. Door deze rijkdom aan voorwerpen is het land ook kwetsbaar voor illegale opgravingen, diefstal en plundering.
Internationale samenwerking is volgens de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed essentieel om deze dreigingen tegen te gaan en om onrechtmatig uitgevoerde voorwerpen terug te kunnen geven aan het land van herkomst. Bij twee voorwerpen die nu zijn overgedragen, gaf de herkomstinformatie belangrijke aanwijzingen voor de onrechtmatige export uit Egypte.
Belang bescherming cultureel erfgoed
Bescherming van cultureel erfgoed is vitaal voor behoud van de geschiedenis en identiteit van een land. Egypte is net als Nederland partij bij het UNESCO-verdrag 1970 en heeft veel nationale wetgeving ter bescherming van het eigen culturele erfgoed. Het verdrag vraagt van aangesloten landen om preventieve maatregelen te nemen tegen illegale uitvoer, internationaal samen te werken bij de bestrijding van illegale handel en om teruggave te bevorderen.
In Nederland werken douane, politie en Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed nauw samen om dat doel te bereiken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is betrokken vanwege diplomatieke aspecten en internationale samenwerking. Musea en universiteiten bieden expertise bij het bepalen van de authenticiteit en het cultuurhistorisch belang van voorwerpen.
Deze teruggave bekrachtigt volgens de betrokken partijen de gezamenlijke inspanningen om nationaal erfgoed te beschermen en om internationale verdragen na te leven, zodat erfgoed behouden blijft voor toekomstige generaties.
Bron: Monumentaal
Publicatiedatum: 02/09/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.