Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Van boekerij tot moderne UB

De geschiedenis van de Universiteitsbibliotheek (1880-heden) in woord en beeld. Wat was het eerste boek van de bibliotheek? En hoe zocht je tijdens de vorige eeuw naar literatuur? Ontdek het in de expositie over de geschiedenis van de Universiteitsbibliotheek van 1880 tot nu, georganiseerd door de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek.

De bibliotheek is van oorsprong dé plek waar je literatuur vindt en in stilte bestudeert. De dagelijkse praktijk van de bibliotheek is in de afgelopen 140 jaar enorm veranderd. De archiefstukken, foto’s en ouderwetse apparaten in de tentoonstelling vertellen anekdotes over de gang van zaken vroeger. Zo ging de schenking van het eerste boek gepaard met een acht pagina lang artikel ter verdediging dat het boek moest worden aangenomen. Een prent laat zien hoe de bibliotheek uit haar voegen barstte in de jaren zestig. Oude kaartenbaklaadjes laten zien hoe je tot dertig jaar geleden naar een publicatie zocht.

Still uit oude zwart-witfilm. Beeld: VU.

De tentoonstelling ‘Van boekerij tot moderne UB’ is van 27 februari tot 17 mei 2024 te zien in de Erfgoedvitrine van de Universiteitsbibliotheek. Deze bevindt zich op de eerste verdieping van het hoofdgebouw van de VU aan De Boelelaan in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de website van de universiteit.

Bron: VU

Publicatiedatum: 03/03/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.