Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

50 jaar UNESCO Wereldergoedverdrag

In 2022 vieren wij dat het UNESCO Werelderfgoedverdrag in 1972 werd geratificeerd. Met dit verdrag krijgt erfgoed op wereldniveau de bescherming en het podium die het verdient.

UNESCO is het meest bekend om het Werelderfgoedverdrag en de daarbij behorende Werelderfgoedlijst. Het verdrag uit 1972 heeft als doel om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties.

Wat is Werelderfgoed?

Werelderfgoed is altijd een (natuur)gebied of gebouw dat uniek en onvervangbaar is in de wereld. Voorbeelden van natuurlijk Werelderfgoed zijn bijvoorbeeld: de Grand Canyon (USA), het Great Barrier Reef (Australië) en dichtbij huis de Waddenzee (Nederland). Cultureel Werelderfgoed, dat zijn paleizen, piramides, gebouwen en bij ons bijvoorbeeld de Van Nellefabriek. Het kunnen ook gebieden/bouwwerken zijn die door de mensen zijn aangelegd zoals bijvoorbeeld de Chinese muur of in Nederland de grens van het Romeinse rijk (Neder-Germaanse Limes).

Fort bij Uithoorn, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Foto: Stelling van Amsterdam.

Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

Op 26 juli 2021 heeft het Werelderfgoedcomité de Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd aan het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Vanaf dat moment vormen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam het UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

Hoeveel UNESCO Werelderfgoed is er?

Op dit moment (sinds de zomer 2021) staan 1154 locaties op de Werelderfgoedlijst, waarvan 12 in het Koninkrijk der Nederlanden. Ben je benieuwd naar alle Werelderfgoedlocaties? Klik hier voor Nederlands: www.unesco.nl en voor Engels hier: whc.unesco.org

Wat is de weg van erfgoed naar Werelderfgoed?

Van erfgoed naar Werelderfgoed is een lange procedure en kan wel 15 jaar duren. En het proces blijft tot het einde spannend. Bekijk hier de poster om de stappen te bekijken die worden genomen.

Bron: Stelling van Amsterdam

Publicatiedatum: 21/02/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.