Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Portretten van verduurzaamde monumenten


Deze boerderij in de Beemster is door eigenaar Luitzen Hitman helemaal opgeknapt. Het plan kwam na een half jaar iedereen en alles erin te betrekken. De temperatuur van de verwarming (warmtepomp, vloerverwarming en lage temperatuur luchtverwarming) is op acht plekken te beïnvloeden en dat maakt het hele huis comfortabel op een energiezuinige manier. ‘Ik vind het een mooi avontuur.’


In een monumentaal pand aan de Amsterdamse Zeedijk, is afgelopen jaar de oude cv-installatie vervangen door infraroodpanelen aan het plafond, verspreid door het huis. Daar kun je heel gericht mee verwarmen, tot tevredenheid van huurder Jelle Sturkenboom.


Het Polderhuis was begin 17e eeuw het eerste pand in de drooggelegde Wieringenwaard, en is gebouwd als bestuursgebouw. Juliette Hulzebos woont er nu 5,5 jaar en heeft met name geïnvesteerd in betere isolatie, maar ziet kansen om veel meer te doen. ‘Ik zie het als een leuke uitdaging om het energieverbruik van je pand naar beneden te krijgen.’


De monumentensector wil graag een bijdrage leveren aan het Klimaatakkoord van Parijs. En verduurzamingsmaatregelen zijn mogelijk, ook met behoud van cultuurhistorische waarden. Zoals bijvoorbeeld bij Forteiland Pampus. In deze video zie je waar je tegenaan loopt als je een eiland duurzaam en zelfvoorzienend wilt maken.


In een 18e-eeuws pand in hartje Amsterdam laat Green Light District ‘proefkonijn’ Jill Vervoort zien dat verduurzamen in een monumentaal huurhuis goed mogelijk is. Onder andere met een warmtepomp die geplaatst is achter de valse gevel op een niet-monumentaal gedeelte.


Deze molen in het Noord-Hollandse Edam van rond 1630-1640 is nog helemaal functioneel. Bewoner en molenaar Mark Ravesloot heeft de molen verduurzaamd door de hele buitenschil te voorzien van isolatiematerialen, tussen de houten hoofdconstructie. De uitdaging was materiaal te kiezen dat ook kan meebewegen als de molen in werking is. De keuze viel op vlasmateriaal omdat het milieuvriendelijk is en een goede isolerende waarde heeft. Duurzaamheid is belangrijk voor de toekomst, zegt Mark, én vergroot ook meteen het woongenot.

Deze zes afleveringen zijn uit de serie ‘Zien verduurzamen Doet verduurzamen. Portretten van verduurzaamde monumenten’, gemaakt door MatZwart in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Publicatiedatum: 15/11/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.