Ons Dorp: Haarlemse arts tekende hele dagboeken voor zijn kinderen


In het programma Ons Dorp is te zien hoe het er vroeger uitzag. Het alledaagse leven en bijzondere gebeurtenissen zijn door amateur-filmers vastgelegd. De historische beelden zijn in de afgelopen jaren verzameld door het Regionaal Archief Alkmaar en veelal afkomstig uit privébezit. Sommige beelden zijn uniek en nog nooit voor een groter publiek te zien geweest.

Maartje Melchior komt uit een bijzonder gezin. Haar vader was een bekende gynaecoloog in Haarlem en had vele passies. Hij voer mee als scheepsarts tijdens de eerste walvisvaartexpeditie aan boord van de Willem Barentsz in 1946, filmde en werd bekend door zijn reisverslagen. Als auteur en tekenaar maakte hij in de jaren 30 al hele dagboeken voor zijn vier kinderen.

Daarnaast filmt hij hun gezinsleven in Haarlem. “Je had muziekgezinnen en tekengezinnen en wij waren een echt tekengezin”, vertelt Maartje. Ze herinnert zich goed hoe ze in de oorlog in het geheim tekenles krijgt, ver uit het zicht van de bezetter, bovenin de Grote Kerk. Het bezoek in 1936 van het verloofde paar Juliana en Bernhard aan Haarlem, de intocht van de Canadezen in 1945 en het bijzondere gezinsleven zijn allemaal door haar vader vastgelegd.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN