Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De haven van Amsterdam in 1919, in kleur!


Hoe zag het leven er 100 jaar geleden uit? Het Youtube kanaal van Rick88888888 toont oude filmbeelden in kleur, waardoor oude beelden opeens heel relateerbaar worden.

In 1919 had Amsterdam via de Zuiderzee nog een vrije toegang tot de zee. Na de aanleg en opening van de Afsluitdijk op 23 september 1933 verloor Amsterdam de verbinding met de Noordzee via de Zuiderzee. Gelukkig stond de haven nog in directe verbinding met de Noordzee via het 21 km lange Noordzeekanaal dat in de negentiende eeuw werd gegraven en in 1896 werd geopend. Tot op de dag van vandaag moeten alle schepen de enorme zeesluizen bij IJmuiden passeren.

Publicatiedatum: 15/02/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie
  • Adri Doorneveld schreef:

    Amsterdam had al veel eerder, in 1876, geen vrije doorgang meer via de Zuiderzee. In dat jaar werd niet alleen het Noordzeekanaal geopend maar werden ook de Oranjesluizen bij Schellingwoude in gebruik genomen. En de zeeschepen op deze film waren te groot om via deze sluizen de Zuiderzee te bereiken. Bovendien was de Zuiderzee, ter hoogt van waar nu Pampus ligt een ondiepte zodat hier geen zeevaart mogelijk was. Dat was ook reden dat eest het NoordHollandschkanaal en later het Noorzeekanaal werd gegraven.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.