Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Community Dressing: Marken

‘Community Dressing’ is een reeks documentaire video’s over de Nederlandse streekdrachten. Theodorus Johannes kijkt via de streekdrachten naar de stand van zaken in de hedendaagse mode-consumptie.

Door de bijna verloren Nederlandse streekdrachten centraal te stellen en diens tradities, normen, waarden, totstandkoming en verdwijnen te bevragen, ontstaat een blik vanuit de streekdracht op het hedendaagse modesysteem. Verschillende experts, vakmeesters en draagsters komen aan het woord om antwoord te krijgen op de volgende vraag; Waarin is het huidige modesysteem veranderd en/of hetzelfde ten opzichte van de streekdrachten?

De tweede aflevering van ‘Community Dressing’ staat geheel in het teken van de dracht uit Marken. Het voormalige eiland Marken stond erom bekend een paar keer per jaar te overstromen, wat ertoe leidde dat de bewoners enorm gedetailleerde vormen van borduurwerk in hun kleding verwerkte. De Marker streekdracht verschilt het meest van alle andere klederdrachten in Nederland, wat de uniekheid van de Markers onderstreept en onafhankelijk maakt.

Bron: YouTube

Publicatiedatum: 04/01/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.