Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stijf in de plooi: het op­ma­ken van de Vo­len­dam­mer hul

‘Jezelf verhullen’ komt van het kledingstuk hul: een recht- of driehoekige doek (of in sommige congregraties de kap waarop de doek wordt gespeld) die de hoofd en schouders van de drager ‘verhullen’.

In deze documentaire kun je zien hoe een Volendammer hul wordt gewassen en in vorm gebracht.

Hilde Cammel (conservator Zuiderzeemuseum): “Streekdrachten zijn een belangrijk onderdeel van het Zuiderzee-erfgoed. Ze worden nog nauwelijks dagelijks gedragen en de kennis en vaardigheden om de kostuumonderdelen te onderhouden verdwijnen langzamerhand.”

Daarom is in 2016 het Netwerk Zuiderzeecollectie actief, een samenwerkingsverband van 24 musea en andere erfgoedinstellingen rond het IJsselmeer. Het Netwerk richt zich onder meer op de presentatie van een gezamenlijke collectie (www.zuiderzeecollectie.nl), het organiseren van reizende tentoonstellingen en het uitwisselen van kennis.

Dit is de eerste film van een serie. In de komende jaren zullen meer films volgen. Stijf in de plooi – het opmaken van de Volendammer hul (2019) is gemaakt door Roel van Tour (camera) en Rosalie Sloof (onderzoeker).

Deze film is eerder verschenen op Modemuze.

Bron: YouTube

Publicatiedatum: 03/02/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.