VPRO villa’s

Sacha de Boer vertelt over de VPRO De VPRO is in 1928 begonnen in een villa aan de ’s-Gravelandseweg 65, waarvan het in 1931 eigenaar werd. De omroep breidde zich uit door weer een nieuwe villa aan te kopen. Het personeel zat uiteindelijk  verspreid in 13 villa’s waarvan er zeven op de ‘s-Gravelandseweg.Vrijzinnig Protestantse Radio […]

Sacha de Boer vertelt over de VPRO

De VPRO is in 1928 begonnen in een villa aan de ’s-Gravelandseweg 65, waarvan het in 1931 eigenaar werd. De omroep breidde zich uit door weer een nieuwe villa aan te kopen. Het personeel zat uiteindelijk  verspreid in 13 villa’s waarvan er zeven op de ‘s-Gravelandseweg.Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep. De omroep was als laatste opgericht van de oorspronkelijke omroepen uit de beginperiode. Het kreeg niet veel zendtijd en  moest regelmatig wisselen van zender. Pas na het Zendtijdbesluit van 1930 kreeg de VPRO een vaste plaats in het Hilversums bestel.

Logo VPRO

Het logo ontworpen door Jaap Drupsteen toont de modernisering van de VPRO in de jaren zeventig.

Logo VPROLogo VPRO

Dominee E.D. Spelberg betrok na zijn benoeming tot predikant-secretaris met zijn gezin de eerste verdieping van de villa op nummer 65. Op de begane grond werden de uitzendingen gerealiseerd.

Paleisrevolutie

Tot in de jaren zestig werden vooral kerkdiensten en cultuurprogramma’s door de omroep uitgezonden. Aan het einde van de jaren 60 vond echter een cultuuromslag plaats die resulteerde in een ‘paleisrevolutie’: een nieuwe generatie programma-makers wist op de ledenvergadering een statutenwijziging te bewerkstelligen, die tot gevolg had dat bij de VPRO voortaan niet meer de dominees aan het roer stonden.De omroep maakte vervolgens naam als brenger van baanbrekende, vernieuwende, en op een heel eigen wijze, vrijzinnige programma’s. Documentairemakers die een traditie hebben gemaakt, zoals Hans Keller, Roelof Kiers en Cherry Duyns. De satire van Van Kooten en De Bie, Wim T. Schippers. Vormgever Jaap Drupsteen die met zijn logo-ontwerp ook vernieuwende leaders maakte.

De villa’s van de VPRO zijn in de loop der jaren regelmatig verbouwd om aan de eisen te voldoen. Begin jaren negentig besluit de VPRO om een nieuw kantoor te laten ontwerpen op het Mediapark.

Fred Haché Show

De programma’s van Wim T. Schippers, zoals de Fred Haché Show in 1971 spot met de wetten van televisie.

Fred Haché ShowFred Haché Show

Verwoeste VPRO villa.

In 1971 verwoest brand een van de VPRO Villa’s.

Verwoeste VPRO villa.Verwoeste VPRO villa.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Nederlandse omroepen? Bekijk hier de openingstijden van Beeld en Geluid.

Publicatiedatum: 06/10/2011