Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

8 maart: Internationale Vrouwendag

Sinds de datum 8 maart door de Verenigde Naties in 1978 als feestdag werd erkend, wordt deze dag ook in Nederland door veel vrouwengroepen gevierd.

Staking

Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen op een internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910. Als vaste datum werd gekozen voor 8 maart omdat twee jaar eerder op die dag in de Verenigde Staten een massale staking plaatsvond van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht.

Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht

De strijd om algemeen kiesrecht was absoluut speerpunt, ook in Nederland. De Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht telde tal van plaatselijke afdelingen, zoals ook in Amsterdam. Het vaandel van deze vereniging werd aan het Amsterdam Museum geschonken in 1929; het recht voor vrouwen om te kiezen én gekozen worden, was toen al jaren ingevoerd. De schenkingsdatum was 8 maart – dat kan toch geen toeval zijn… Als schenker worden in oude paperassen twee namen genoemd: de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht en de Vereeniging van Staatsburgeressen.

Vaandel Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht afdeeling Amsterdam. Collectie Amsterdam Museum.

Auteur: Frans Oehlen

Publicatiedatum: 10/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.