Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Westbeemster

Fort bij Spijkerboor Fort aan de Jisperweg Binnenkijker: stolpboerderij Kerkzigt Van en naar de Beemster Beemster: Land van kaas

Fort bij Spijkerboor

Het Fort bij Spijkerboor is het meest noordelijk gelegen fort van de Stelling van Amsterdam. Het fort verdedigde een belangrijk punt waar drie waterwegen samenkwamen: het Noordhollandsch Kanaal en de ringvaarten van de Beemster en de Starnmeerpolder.

>

Fort aan de Jisperweg

Fort aan de Jisperweg werd als één van de laatste forten gebouwd in de Stelling van Amsterdam. Het fort ligt aan de zuidelijke ringdijk in de Zuidoostbeemster, vlak bij Purmerend.

>

Binnenkijker: stolpboerderij Kerkzigt

Voor de serie ‘Binnenkijker’ van Boerderijenstichting Noord-Holland gaat agrarisch erfgoed specialist Anna Groentjes op bezoek bij bijzondere stolpboerderijen. Trotse eigenaren vertellen haar alles over de geschiedenis en het interieur van de stolp. De interieurs verschillen nog meer van elkaar dan de buitenkanten. Bij woonboerderijen zien we de zoektocht naar het toepassen van nieuwe functies, op basis van de oorspronkelijke indeling. Deze keer reist Anna af naar stolpboerderij Kerkzigt in de Beemster.

>

Van en naar de Beemster

Buitenlandse reizigers die in de zeventiende en achttiende eeuw de Republiek bezochten roemden bijna unaniem de fantastische verbindingsmogelijkheden die de trekschuit bood. De Beemsterringvaart hoorde bij het traject van de belangrijke vijfstedentrekvaart, de “A7 van de Gouden Eeuw”. De meeste Beemsterlingen kwamen echter pas uit hun isolement toen vanaf 1895 de stoomtram ging rijden.

>

Beemster: Land van kaas

Kaas is een van de belangrijkste producten van de Beemster. De traditie van het kaasmaken gaat terug tot de droogmaking. Al halverwege de ‘gouden’ zeventiende eeuw produceerden de boeren in de polder thuis op de boerderij tienduizenden kilo’s kaas per jaar. Met de komst van nieuwe productiemethoden en fabriekskaas is het ambacht van kaasmaken steeds meer een wetenschap geworden. De Beemster landbouwpionier Wouter Sluis gaf daar aan het eind van de negentiende eeuw de aanzet voor.

>