West-Graftdijk

Verborgen scheepshistorie in West-Graftdijk Van hooiland tot dorp Zaanstreek: het Noordhollands Kanaal

Verborgen scheepshistorie in West-Graftdijk

Twaalf woonboten telt het waterrijke West-Graftdijk. Moderne arken afgewisseld met historische schepen. Een dorpse rust domineert. Veertig jaar geleden zag het er hier heel anders uit. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was het rond de haven een en al bedrijvigheid. Een eeuw lang werden in West-Graftdijk schepen gebouwd en gerepareerd.

>

Van hooiland tot dorp

Rond 1000-1100 komen mensen uit Limmen en Heiloo naar dit gebied om te hooien. Het gebied is zo dun bevolkt dat niemand anders van het droogvallende land gebruik maakt. Ze nemen regelmatig een schuit vol zand mee om ervoor te zorgen dat hun hooiklamp droog kan staan. Zo ontstaan er zandplateaus. Hierop verrijst de eerste bebouwing van ‘de Graftdijken.’

>

Zaanstreek: het Noordhollands Kanaal

Het Noordhollands Kanaal kronkelt door het landschap tussen Den Helder en Amsterdam. Het werd in 1824 aangelegd om de verbinding van de hoofdstad met de zee te verbeteren. Ook de andere regio’s langs de nieuwe vaarweg profiteerden. Zelfs de Zaanstreek, hoewel die vreemd genoeg niet direct aan het kanaal kwam te liggen.

>
NL | EN