Opmeer

Napoleon gebruikt een verversing in Aartswoud Vooruitgang op het West-Friese platteland Heldere lijnen

Een (non-) museum: het Scheringa Museum voor Realisme

Het had zo mooi kunnen zijn: een museum vol schilderijen. In plaats daarvan verrijst een enorm, onaf gebouw, dat als een vreemde eend in het kleine dorpje Opmeer staat. In de braakliggende grond kun je het begin ontwaren van de slotgracht die om het Scheringa Museum voor Realisme had moeten komen.

>

Napoleon gebruikt een verversing in Aartswoud

In de maand oktober 1811 reisde keizer Napoleon een maand lang door Nederland. Hij verbleef twee weken in Noord-Holland, en reisde helemaal tot aan Texel. Nederland maakte sinds 1810 deel uit van het Franse keizerrijk. Napoleons reis was een inspectie- en kennismakingsreis.

>

Kadetjes land

We gaan een eindje fietsen. Dus we hijsen ons in truien, jassen, mutsen en handschoenen. Hier een enkele regenjas, daar zelfs een hele wetsuit. Ik grinnik. We zijn heel wat van plan.

>

Heldere lijnen

We staan zo dicht mogelijk bij elkaar op één van de hoeken van de kerktoren. Wind. Bovenop de Nederlands Hervormde kerk in Opmeer. Waar komt die oudere mevrouw nou ineens vandaan? Wind. De vrouw vertelt. Boven de wind uit.

>

De vitaliteit van Opmeer

Een stuk vlees op je bord. In hoeveel plaatsen is dat geweest voordat het als ‘eindproduct’ tussen je aardappels dampt? Hoeveel landen waren erbij betrokken?

>