Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Opmeer

Bijzondere (bij)namen: West-Friesland Napoleon gebruikt een verversing in Aartswoud Vooruitgang op het West-Friese platteland Heldere lijnen

Bijzondere (bij)namen: West-Friesland

Noord-Holland kent veel plaatsen met bijzondere namen. Van sommige is de oorsprong snel vast te stellen, bij andere is het nodig om wat dieper te graven in het verleden. In deze serie verhalen onderzoeken we elke maand een andere regio van onze provincie, om achter de herkomst van de lokale plaatsnamen én bijnamen van de inwoners te komen. Deze maand: West-Friesland.

>

Napoleon gebruikt een verversing in Aartswoud

In de maand oktober 1811 reisde keizer Napoleon een maand lang door Nederland. Hij verbleef twee weken in Noord-Holland, en reisde helemaal tot aan Texel. Nederland maakte sinds 1810 deel uit van het Franse keizerrijk. Napoleons reis was een inspectie- en kennismakingsreis.

>

Heldere lijnen

We staan zo dicht mogelijk bij elkaar op één van de hoeken van de kerktoren. Wind. Bovenop de Nederlands Hervormde kerk in Opmeer. Waar komt die oudere mevrouw nou ineens vandaan? Wind. De vrouw vertelt. Boven de wind uit.

>