Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kudelstaart

Fort bij Kudelstaart ‘Tonnen gouds’ om Legmeer van de kaart te vegen Graaf Floris legt bij Bilderdam dijk tegen wateroverlast

Fort bij Kudelstaart

Het Fort bij Kudelstaart ligt aan de oostzijde van de Westeinderplassen, in het Zuidfront van de Stelling van Amsterdam. Het fort verdedigde de Kudelstaartsweg en moest voorkomen dat vijandelijke troepen per boot over de Westeinderplassen konden aanvallen.

>

‘Tonnen gouds’ om Legmeer van de kaart te vegen

Waar nu het hart van de Randstad driftig klopt, dommelde eeuwen geleden uitgestrekt waterland onder brede wolkenluchten. Dijkweggetjes doorsneden het Amstellandse meren- en plassengebied. Wie indertijd van Amsterdam naar Leiden reisde, keek uit over Legmeer en Haarlemmermeer. Water, alom water. Totdat midden negentiende eeuw het Haarlemmermeer werd leeg gepompt. Het Legmeer klotste en kabbelde nog als vanouds. Exact 150 jaar geleden maakte koning Willem III daar met een pennenstreek definitief een eind aan.

>

Graaf Floris legt bij Bilderdam dijk tegen wateroverlast

Een onopvallende grasdijk. Tussen Bilderdam en Calslagen. Waar? Bij de Westeinderplas. Over dit gebied maakten de graaf en de bisschop eeuwen geleden ruzie. Het conflict draaide om water. Water afkomstig uit Duitsland dat hier tot problemen leidde. Deze dijk moest de graaf droge voeten garanderen.

>