Burgerbrug

De tien van Zijpersluis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in Amsterdam de knokploeg Linie-West actief. Het is een verzetsgroep met zo’n vijfhonderd leden en 1500 onderduikers. Vader Dirk en zoon Antonie (Ton) Bons zijn twee van die leden. Op de Händelstraat 1 komen ze eens in de zoveel tijd met onder anderen David Blom, Johannes van Kan, Jacobus Heeren en Dirk Botterwerg bijeen. Een veilige plek is het echter niet, de huisbaas blijkt een actief NSB’er.

>

Stolpverhaal Ooyenbargh

Om er te komen moet je een bijzondere pontonbrug ergens tussen Alkmaar en Den Helder oversteken. Daarna rijdt je door een prachtig stukje Nederland met dorpen, een monumentale dijk en oude stolpboerderijen. Tot een bord langs de weg de Ooyenbargh interieurhoeve aangeeft. Je slaat af, neemt het pad tussen de akkers en ziet dan de stolpboerderij met een klokvorming rieten dak en glanzende, blauwzwarte dakpannen. Hier scharrelen pauwen rond, er lopen lama’s en er is zelfs een varken van 300 kilo.

>

De Burgervlotbrug in Burgerbrug

De pontonbrug uit 1959 is gebouwd ter vervanging van de in 1821/1822 door Jan Blanken Jansz. Ontworpen vlotbrug over het Noord-Hollands Kanaal wegens groeiend en zwaarder verkeer, waarbij de capaciteit werd vergroot van twee naar twaalf ton. In het Noord-Hollands Kanaal liggen drie pontonbruggen, namelijk in St. Maartensvlotbrug, Brugervlotbrug en ’t Zand. Zij vervangen de houten vlotbruggen, waarvan er in totaal zeker zestien in het kanaal hebben gelegen. Het principe van pontonbrug is hetzelfde als van de vlotbrug. Bij de pontonbrug is het meeste houtwerk echter vervangen door staal, inclusief de vlotten door luchtkisten waardoor het draagvermogen veel groter is.

>

De stolpboerderij op de Ruigeweg in Burgerbrug

Deze stolpboerderij uit 1885 is genaamd ‘De Dageraad’. Het is een stolp van het afgeleide Noord-Hollandse type en werd gebouwd ter vervanging van een voorganger, die in 1884 door brand verwoest werd. Uitwendig verkeert de grote boerderij afgezien van de nieuwe vensters nog grotendeels in de originele staat. Het interieur is nog gedeeltelijk oorspronkelijk.

>

Stolpboerderij ‘Starre Kroon’ in Burgerbrug

Op de hoek van de Grote Sloot en de Burgerweg ligt de stolpboerderij ‘Starre Kroon’ uit 1797. De gedenksteen in de voorgevel vermeldt dat de boerderij is gebouwd in opdracht van Klaas Maet. In afwijking van hergeen bij stolpboerderijen gebruikelijk is, heeft deze verlengde stolp de inrit halverwege de zijgevel. Afgezien van de vernieuwde linkerzijgevel verkeert het exterieur grotendeels in de originele staat. Het interieur is nog gedeeltelijk oorspronkelijk.

>

Stolpboerderij Grote Sloot 20 in Burgerbrug

De stolpboerderij stamt uit 1867. De schuur aan de linkerkant is waarschijnlijk achttiende-eeuws. Linksachter staat nog een onvolledige stolp uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De stolp behoort tot het Noord-Hollandse type en werd gebouwd ter vervanging van een door brand verwoeste voorganger. Opdrachtgever was ene Dalenberg wiens zoontje de eerste steen legde. In 1891 of 1892 kocht de toenmalige eigenaar Jacob Bos Czn. in Langedijk een onvolledige stolp die hij na demontage op de huidige plaats weer opbouwde. De gemetselde zuid- en westgevel van de onvolledige stolp dateren uit de jaren zestig van de twintigste eeuw. Naar verluidt was vroeger alleen de westgevel uitgevoerd in vaksteen en de zuidgevel gepotdekseld. Het exterieur van de stolpboerderij heeft in de loop der tijd enkele wijzigingen ondergaan. Zo zijn de linkerzijgevel en het linker gedeelte van de voorgevel begin jaren negentig van de twintigste eeuw in aangepaste stijl vernieuwd. De achtergevel is omstreeks 1950 vervangen.  

Inwendig verkeert het stalgedeelte van de boerderij nog vrijwel in de originele staat. Van de naastgelegen schuur is het bestaande zadeldak begin jaren tachtig van de twintigste eeuw vervangen door het huidige flauwhellende, met golfplaat gedekt zadeldak. De schuur was in gebruik als kaaskamer (later jongveestal) en varkensstal.

>

De Herboren Toren

Midden in het dorp Burgerbrug staat de karakteristieke dorpskerk uit het midden van de negentiende eeuw. In de jaren zestig van de vorige eeuw zag het ernaar uit dat het karakteristieke gebouw met het slanke torentje zou worden gesloopt wegens bouwvalligheid. Een aantal Burgerbruggers kwam in het geweer en zorgde er op verschillende manieren voor dat de sloop kon worden afgewend en dat er geld kwam voor het herstel van de kerk.

>