Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Burgerbrug

Stolpverhaal Ooyenbargh De Burgervlotbrug in Burgerbrug De Herboren Toren: Dorpskerk van Burgerbrug gered van sloop

Stolpverhaal Ooyenbargh

Om er te komen moet je een bijzondere pontonbrug ergens tussen Alkmaar en Den Helder oversteken. Daarna rijdt je door een prachtig stukje Nederland met dorpen, een monumentale dijk en oude stolpboerderijen. Tot een bord langs de weg de Ooyenbargh interieurhoeve aangeeft. Je slaat af, neemt het pad tussen de akkers en ziet dan de stolpboerderij met een klokvorming rieten dak en glanzende, blauwzwarte dakpannen. Hier scharrelen pauwen rond, er lopen lama’s en er is zelfs een varken van 300 kilo.

>

De Burgervlotbrug in Burgerbrug

De pontonbrug uit 1959 is gebouwd ter vervanging van de in 1821/1822 door Jan Blanken Jansz. Ontworpen vlotbrug over het Noord-Hollands Kanaal wegens groeiend en zwaarder verkeer, waarbij de capaciteit werd vergroot van twee naar twaalf ton. In het Noord-Hollands Kanaal liggen drie pontonbruggen, namelijk in St. Maartensvlotbrug, Brugervlotbrug en ’t Zand. Zij vervangen de houten vlotbruggen, waarvan er in totaal zeker zestien in het kanaal hebben gelegen. Het principe van pontonbrug is hetzelfde als van de vlotbrug. Bij de pontonbrug is het meeste houtwerk echter vervangen door staal, inclusief de vlotten door luchtkisten waardoor het draagvermogen veel groter is.

>

De Herboren Toren: Dorpskerk van Burgerbrug gered van sloop

Midden in het dorp Burgerbrug staat de karakteristieke dorpskerk uit het midden van de negentiende eeuw. In de jaren zestig van de vorige eeuw zag het ernaar uit dat het karakteristieke gebouw met het slanke torentje zou worden gesloopt wegens bouwvalligheid. Een aantal Burgerbruggers kwam in het geweer en zorgde er op verschillende manieren voor dat de sloop kon worden afgewend en dat er geld kwam voor het herstel van de kerk.

>