Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Akersloot

Eeuwenoud huishoudelijk afval in Akersloot Liliade zet Akersloot op zijn kop Het Gemaal ‘Limmen’ in Akersloot

Eeuwenoud huishoudelijk afval in Akersloot

Het terreintje aan de Buurtweg in Akersloot lag braak na de afbraak van het honderd jaar oude huisje dat er ooit had gestaan. Vóór dit huisje werd gebouwd was het veldje lange tijd niet gebruikt. Een recent onderzoek door lokale amateurarcheologen legde de materiële cultuur van alledag aan het licht vanaf het begin van de zestiende eeuw.

>

Liliade zet Akersloot op zijn kop

Vanaf 1961 stond Akersloot iedere zomer vijf dagen op zijn kop tijdens de Liliade, een door een aantal enthousiaste bloemenkwekers georganiseerde lelietentoonstelling. Het groeide uit tot de grootste internationale lelietentoonstelling ter wereld, met als hoogtepunt de tiende Liliade in 1970, geopend door prinses Beatrix en prins Claus. 

>

Het Gemaal ‘Limmen’ in Akersloot

Het gemaal is in 1879 gebouwd als stoomgemaal met vijzel ten behoeve van de Groot-Limmerpolder. Sinds 1919 is het gemaal als electrogemaal met vijzel in gebruik. Het complex bestaat uit een machinegebouw met voor- en achterlopen, een schuurtje, alsmede een inwateringsduiker. De schoorsteen en de kolenloods zijn verdwenen.

De Goot-Limmerpolder werd bemalen door twee windmolens: de Noordermolen en de Zuidermolen. Op de plaats van de Zuidermolen kwam het stoomgemaal te staan. Wel hergebruikte men dezelfde houten vijzel en vijzelkom met waterlopen. In 1882 werd die vijzel vervangen door een ijzeren vijzel. Deze wordt nog altijd gebruikt.

>