Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN
21 juli 1919

Fokkerfabriek in Amsterdam-Noord geopend

Wie vandaag door het snel veranderende Amsterdam-Noord fietst, kan zich nauwelijks voorstellen dat Noord een aparte plaats heeft in de nationale luchtvaartgeschiedenis. Met een internationale luchtshow, drie vliegvelden en een vliegtuigfabriek van de luchtvaartpionier en onverschrokken zakenman Anthony Fokker.

Anthony Fokker, zoon van een plantagehouder op Java, is al op jonge leeftijd geĆÆnteresseerd in techniek. Op een Duitse Fachschule volgt hij vliegcursussen en lessen vliegtuigconstructie. Hier ontwerpt Fokker na een aantal mislukte experimenten zijn eerste werkende vliegtuig: de Spin. Zijn demonstratievlucht met dit vliegtuig boven Haarlem bezorgt Fokker eeuwige roem. Vervolgens stampt hij met veel financiĆ«le hulp van zijn vader een vliegtuigenfabriek uit de grond in Duitsland. Het produceren van gevechtsvliegtuigen tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgt ervoor dat Fokkers kleine fabriekje kan uitgroeien tot groot bedrijf. De onrust na de oorlog dwingt Fokker echter om naar Nederland te vluchten.

Na het succes van de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam (ELTA) in 1919, waar de nieuwste vliegtuigmodellen worden getoond en extravagante luchtdemonstraties worden gegeven, koopt Fokker het terrein met de tentoonstellingshallen in Amsterdam-Noord aan. Samen met de Amsterdamse fabrikant Trompenburg vestigt hij er de N.V. Nederlandse Vliegtuigfabriek. De fabriek aan de Papaverweg beschikt niet over een eigen start- en landingsbaan, wat het transporteren van vliegtuigen bemoeilijkt. De onderdelen worden op dekschuiten naar Schiphol vervoerd en daar in elkaar gezet. In 1951 besluit de fabriek daarom in zijn geheel naar Schiphol te verhuizen.

Gerelateerd artikel

Anthony Fokker Anthony Fokker draaide rondjes om de Bavo Fokker Technologies: uit de as herrezen