Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stof tot Nadenken: het uniform als laatste vesting

Uniformen van militairen spreken tot de verbeelding. Voor de één zijn de tekenen van onderdrukking, voor de anderen symbolen van de verdediging van vrijheden. En van alles ertussenin..

Daartoe heeft het Nederlands Vestingmuseum 33 kunstenaars gevraagd om een kunstwerk te maken op basis van stukken stof uit afgedankte uniformen. Alle kunstenaar hebben hun eigen invulling gegeven van hoe zij naar een uniform kijken.

Het museum heeft medewerking gekregen van Defensie, die afgedankte uniformen voor de kunstenaars beschikbaar stelde, want ook Defensie is geïnteresseerd in wat uniformen betekenen voor mensen die zelf geen militair zijn, maar wel, zeker in huidige tijden, dagelijks uniformen op TV zien in diverse conflicten.

Foto: Marjoleine van kalken.

De bezoekers krijgen allerlei vragen te zien: wat betekent een uniform voor jou? Wat vind jij het verdedigen waard? Zou je vechten voor wat je het verdedigen waard vind?

Daarnaast is er ook een opstelling met daarin een uniform uit de Napoleontische tijd en een hedendaags uniform. Die uniformen zijn totaal verschillend en het museum laat de bezoekers graag zien waarom dat zo is.

Anti-stress granaat, door Elganan Jelsma.

De tentoonstelling zet bezoekers aan tot nadenken. Over verdediging, over uniformen, over van alles….

‘Stof tot nadenken’ is ontwikkeld in samenwerking met Stichting PubArt kunstprojecten.

Poster tentoonstelling ‘Stof tot nadenken’. Ontwerp: Elganan Jelsma (PubArt).

De tentoonstelling ‘Stof tot Nadenken. Het uniform als laatste vesting’ is vanaf 15 juni 2024 tot en met 5 januari 2025 te zien in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Het Vestingmuseum is van dinsdag tot en met zondag van 10:30-17:00 uur geopend. Museumkaarthouders en kinderen tot en met 4 jaar hebben altijd gratis entree. Kijk voor meer informatie op www.vestingmuseum.nl.

Bron: Nederlands Vestingmuseum

Publicatiedatum: 15/06/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.